Stiže zima: Zaštitite vašu bebu na vreme

/ / Saveti za super mame

Nakon našeg prošlog obavljenog teksta Bebina prva zima mnogo vas nam je pisalo na Facebook-u da podelimo iskustvo vezano „Kako da zaštite bebu zimi od snega i hladnoće“. U ovom tekstu saznaćete sledeće stvari: Koliko vremena treba da provedete napolju zimi sa vašom bebom? Kako da obučete bebu? Šetnja zimi sa bebom? i „Kako da zaštitim bebu zimi?“

Koliko vremena treba da provedem napolju zimi?

Koliko vremena ćete provesti na svežem vazduhu zimi zavisi od toga kakva je spoljašnja temperatura napolju. Ako je temperatura niska, a babe nije dobro ušuškana i umotana izbegavajte boravak napolju.

Ako su bebine ručice „tople“ beba se dobro oseća, to znači da možete još da boravite napolju zimi na svežem vazduhu.

Ako su bebine ručice hladne, ona je mrzovoljna i kenjkava verovatno joj je dosta svežeg vazduha (sem ako nije gladna, žedna ili ukakana) i treba da se vratite toplini svoga doma.

Neka vas ne zbuni ako bebin nosić curi kada ste napolju zimi, čim uđete u toplo prostoriju, nosić bi trebao da se smiri.

Kako da oblačim dete zimi?

Bebama do dve godine telo se teško prilagođava niskim temperatura i veoma brzo se hlade, potrebno je utopliti ga višeslojnom garderobom. Skafander je tokom zime uvek dobrodošao jer sigurno štiti bebina leđa zimi. Kapa, šal i rukavice su nezaobilazan deo garderobe zimi, a od izuzetne važnosti je i obuća za sneg koji treba da bude topala, a ako vaše dete već uči da hoda, onda i nepromočiva.

Ako vaše dete već hoda i uživa u snegu, u slučaju da se njegova odeća ili obuća pokvase, a nisu nepromočivi, dete treba odmah presvući. Pametno je rukavice vezati za vunenu nit, i provući kroz rukave skafandera, kako ih ne bi izgubili!

Dete po pravilu treba oblačiti onako kako se i roditelji oblače. Ipak, čak i ako je napolju samo prohladno, mala beba mora da nosi kapu, a ako je temperatura oko nule, bebine uši obavezno treba da budu pokrivene kapom, ruke rukavicom, a vrat šalom.

Kada duva vetar šalom se može umotati i bebino lice, ali se ne sme blokirati nosić.

Specijalna zaštita bebine kože tokom zime?

Bebina koža može da postane suva i da ispuca zbog vetra. Zbog toga koristite neku masniju bebi kremu za kožu.

Posle kupanja nemojte trljati bebinu kožu, samo takpati i tako sušiti da ne biste nadražili suvu kožu.

Poželjno je vlažiti vazduh u bebinoj sobi tokom zimskih meseci, da bi bebi olakšali disanje.

Sapun i hemikalije isušuju kožu, zato ih u zimskom periodu treba koristiti umerenije, naša preporuka jeste Fresh baby sapun.

Šetnja sa bebom zimi?

Zimi ponesite u šetnju i zaštitu za kolica, pa u slučaju da naiđe neko nevreme, možete da zaštitite bebu.

Isto tako, ako tokom šetnje postaje toplije, možete jedan od slojeva odeće da skinete sa bebe.

Kada uđete u neki topli prostor, pa makar i na nekoliko minuta, bebu treba malo raskomotiti. Morate voditi računa i da bebu ne utopljavate previše, jer može da bobije toplotni udar

Podelite ovaj tekst sa vašim prijateljima putem vaših društvenih mreža i zapratite nas na Instagramu i lajkujte našu stranicu na Facebook-u!