Voda, sokovi i čajevi

/ / Mamin izbor

Prilikom odabira flaširane vode koja se daje bebama, treba voditi računa da ona bude pre svega kvalitetna, da je proizvođač proveren, a treba proveriti i datum punjenja i ambalažu.

Pravilo je da se bebi do šest meseci starosti voda za piće, a naročito ona sa česme, najpre prokuva, a mnoge mame novorođenčadi to praktikuju čak i kada koriste flaširanu vodu.

Kada je reč o sokićima, neka to uvek budu sokići pravljeni upravo za bebe, naročito u prvih osam meseci. Nakon toga, možete bebi davati i određene sokove za odrasle – ali kvalitetne, prirodne, bez dodatka šećera. Preporuka je i da se sokići razblaže prokuvanom vodom, kao i da dnevni unos ne bude veći od 2 dl. Najbolje je svakako, kada mama pripremi prirodan sok, od isceđenog voća. Nikako nemojte davati bebi ili malom detetu gazirane sokove – oni su zapravo tečni slatkiši, puni hemijskih dodataka.

Čajevi su dobar izvor tečnosti za bebe, takođe. Za sasvim male bebe, koristite posebne bebi-čajeve, a možete im davati i blagi čajić od kamilice.  Čaj od nane, recimo je obavezno potrebno razblažiti, a to važi i za crni čaj (koji je dobar kada se javi proliv, naročito preko leta).

Nema potrebe, šta više izbegavajte, da sladite tečnost koju dajte bebama. Ukoliko baš želite da zasladite čaj, recimo, možete staviti malu količinu meda. Pre osmog meseca se zaslađivanje svakako ne preporučuje.