Vežbanje u trudnoći

/ / Saveti za super mame

Zašto je važna fizička aktivnost u trudnoći?

U drugom stanju, držanje i konstitucija Vašeg tela se značajno menja, pa je fizička aktivnost jako važna. Vežbanje u trudnoći zapravo priprema Vaše telo na porođaj. Kada vežbate, možete olakšati ili čak izbeći brojne trudničke tegobe, kao što su  teže disanje, probadanje u grudnom košu, sindrom nemirnih nogu, oticanje ruku i nogu, prekomerno gojenje, bolove u kičmi.

Da li sve trudnice mogu  da vežbaju ?

Ukoliko je Vaša trudnoća normalna, odnosno ne spada u rizične trudnoće i lakar Vam je dao odobrenje da možete vežbati, onda svakako možete vežbati, a na Vama je da odaberete da li će to biti u kućnim uslovima ili organizovano, u grupi.  Ukoliko Vaša trudnoća spada u rizične (povišen pritisak, anemija, preteći pobačaj, kontrakcije itd.), lekar će Vam verovatno reći da ne radite fizičke vežbe, ali i dalje možete raditi vežbe relaksacije i vežbe, odnosno tehnike disanja.   Takođe,  ako trudnica ima jake mučnine, povraća, ima povišenu temperaturu, vrtoglavice, aktuelno krvaranje, nisko postavljenu posteljicu, vežbanje se prekida sve dok ginekolog ne odobri vežbanje.

Vežbe koje treba raditi u trudnoći

Postoji nekoliko vrsta vežbi koje se u trudnoći praktikuju. To su:

  • Vežbe (tehnike) disanja
  • Vežbe relaksacije
  • Vežbe poboljšanja cirkulacije
  • Vežbe za jačanje mobilsnosti karlice
  • Vežbe za jačanje leđnih mišića i korigovanje položaja kičme
  • Vežbe za trbušne mišiće
  • Vežbe za noge

Kako treba vežbati u trudnoći?

Sa vežbanjem je idealno početi oko 16. nedelje trudnoće, uz dozvolu ginekologa, kao što je već napomentuo. Ono što je važno, jeste da je vrsta fizčke aktivnosti, kao i intenzitet vežbi, uvek budu prilagođene samoj trudnici, i trimestru u kome je trudnica. Poštovanje osnovnih principa vežbanja u trudnoći je posebno važno – da se najpre zagrejete pre vežbanja, da izbegavate skokove i nagle pokrete, prilagodite disanje vežbanju, vežbate na strunjači, kao i da nakon vežbanja istegnete mišiće. Uvek počinjite od lakših vežbi i vežbe izvodite srednjom brzinom – ni previše sporo ni previše brzo. Pravilno dišite – kada uspravljate telo udisaj, kada ga saginjete izdisaj. Vežbajte do blagog zamora, nikako do premorenosti. Bilo kakav bol ili nelagodnost je znak da treba da prekinete vežbu.