Vanmaterična trudnoća

/ / Saveti za super mame

Šta je vanmaterična trudnoća?

Kod normalne trudnoće, oplođeno jajašce prolazi kroz jajovod do materice. Ono se praktično usadi u zid materice, gde zatim počinje da raste.

U slučaju vanmaterične trundoće, opolođeno jajašce se usađuje van materice, u nekom drugom delu, a to je obično jajovod. U ređim slučajevima ono se usadi u jajniku, grliću materice ili čak zidu stomaka. Ni u jednom od ovih mesta se ono ne može razvijati, zbog čega pre ili kasnije dolazi do prekida tudnoće.

Da li se vanmaterična trudnoća može održati?

Nažalost, nema načina da se vanmaterična trudnoća održi, jer ona ne može preći u normalnu trudnoću. Ukoliko jajašce nastavlja svoj rast u jajovodu, može izazvati ozbiljne probleme i oštećenja, kao što su pucanje jajovoda i usled toga ozbiljna  unutrašnja krvarenja, zbog čega je vanmaterična trudnoća opasna po život.

Dakle, u slučaju vanmaterične trudnoće važno je hitno ukloniti oplođeno jajašce, pre nego što napravi ozbiljne probleme.  

Šta su uzroci vanmaterične trudoće?

Uzrok vanmateirčne trudnoće je oštećenje jajovoda, zbog kojeg oplođeno jajašce ne može normalno da prođe kroz jajovod, već se u njemu zaustavi i usadi. Šanse za oštećenje jajovoda mogu povećati i pušenje,  operacije na jajovodu ili karličnom predelu,  karlične bolesti, vantelesne metode kao što je in vitro fertilizacija, infekcije kao što su hlamidija ili.

Koji su simptomi vanmaterične trudnoće?

Kao i u slučaju normlane trudnoće, najpre će doći do gubitka menstruacije, a onda i drugih simptoma kao što su gađenje, povraćanje, mučnina, ali sve u manjoj meri nego u slučaju normalne trudnoće.

Ono što je jasniji simptom vanmaterične trudnoće, a koji se javlja dve do tri nedelje nakon izostanka menstruacije jeste oštar, jak bol u donjem delu stomaka, koji može dovesti  i do nesvestice, a može biti praćen i manjim krvarenjem.

Šta treba uraditi ako sumnjate na vanmateričnu trudnoću?

Ukoliko primetite neki od simptoma, naročito jak bol, javite se istog trenutka lekaru, koji će uraditi test krvi koji pokazuje prisustvo hormona hCG, kao i  ultrazvučni pregled. Ako se ustanovi vanmaterična trudnoća, lekar će Vas verovatno odmah uputiti na njeno uklanjanje hirurškim putem. Vanmaterična trudnoća se može tretirati i lekovima, ali ukoliko se uoči jako rano, pre oštećenja jajovoda.

Kada se može planirati sledeća trudnoća?

Ukoliko ste imali vanamateričnu trudnoću, potrebno je da prođe najamanje tri meseca do nove trudnoće, ali o tome Vas može najbolje posavetovati Vaš lekar. Često se žene brinu oko svoje plodnosti nakon vanmaterične trudnoće. To što ste imali vanmateričnu trudnoću, ne mora značiti da nećete više moći da ostavrite normalnu trudnoću. Svakako dajte sebi malo vremena da se psihički i fizički oporavite od gubitka.