Uspavljivanje bebe

/ / Saveti za super mame

Važna je rutina

Ono što bi mame trebalo prvo da znaju, kada je uspavljivanje bebe u pitanju, jeste to da bebe vole rutinu u svemu. Zato će se beba verovatno navići na jedan način uspavljivanja, koji je u njenom slučaju najdelotvorniji, bilo da je to uz dojenje, sisanje palca, ljuljuškanje, nošenje kroz sobu – ona će izabrati svoj omiljeni način. Pa tako, ako bebu uvek ljuškate ili nosite, ona će to od Vas svaki put očekivati, da bi zaspala. Iz tog razloga, po dolasku iz porodilišta odmah uspostavite rutinu odnosno metodu uspavljivanja, jer, između ostalog, i Vi ćete se tako više naspavati.

Pre svega, naviknite bebu bukvalno od samog početka da spava u određeno, uvek isto vreme. Zatim, ako je beba tek povijena i podojena, lakše će zaspati. Ono što će Vam možda zvučati kontradiktorno, je to da bebice uglavnom  ne voli potpunu tišinu u sobi, već im najviše prijaju tzv. niskofrekventni zvuci, kao što je recimo zvuk kiše,i drugi umirujući zvuci, ili joj pustiti tihu muziku za uspavljivanje,  zato što je ona već naviknuta na slične zvuke u Vašem stomaku, njoj je tišina zapravo čudna. Vodite računa o tome da ti zvuci ne budu visokofrekventni, odnosno da ne deluju na dete tako što previše privlače njegovu pažnju i time ga samo rasane. Vi možete kasnije postepeno smanjivati  zvuk do potpuno nečujnog.  Ukoliko zvuci ne pomažu bebi da zaspi, možete pokušati i da je ljuljate u kolevci, i to malo bržim tempom, ili da joj pevate uspavanku.

Da bi beba lakše zaspala, uspostavite joj tzv. „večernji šablon“ koji podrazumeva – kupanje, oblačenje za spavanje, hranjenje, pričica za laku noć ili uspavanka, spuštanje u krevetac u trenutku kada primetite da se njene okice sklapaju. Ona će se za nedelju ili dve navići na ovaj ritual i sama tražiti da je spustite u krevetac. Ako se u toku noći probudi, priđite krevecu ili kolevci, pomazite bebu blago, ne izgovarajući bilo šta – bebi time šaljete poruku da se noću spava, i ne radi bilo šta drugo.

Šta uraditi ako se beba budi tokom noći?

A evo šta možete uraditi da biste naučile bebu da se u toku  noći, kada se probudi, vrlo brzo ponovo uspava : kada dojite bebu i ona u toku dojenja zaspi, spustite je u krevetac, a potom je probudite, tako što ćete je, na primer, golicati. Ona će veoma brzo ponovo zaspati, jer joj se nakon povijanja i dojenja naročito spava. Vi je zapravo tako učite da se brzo uspava sama, bez Vaše pomoći.

Postoji i jedna sjajna tehnika, kojom se  beba zapravo uči strpljenju, i uspavljivanju sama, a evo kako funkcioniše. Morate je najpre vežbati nekih 7 dana. Dakle, kada vidite da beba traži nešto, neka sačeka nekoliko sekundi, 5 ili 10, pre nego što to i dobije. Zatim povećavajte to vreme postepeno.  Beba tako vežba strpljenje. Kada je navikavate recimo na određene zvuke ili muziku pred spavanje, ili na igračkicu, ona će kada čuje taj zvuk ili joj date igračku vremenom znati da je trenutak za spavanje. Potom ćete primeniti ovu tehniku, tako što ćete nakon puštanja muzike recimo, izaći iz sobe, na 10ak sekundi, a beba neće imati problem sa tim jer je naučena strpljenju, i zna da ćete se uskoro vratiti. Onda povećavajte pomalo vreme odsutnosti i videćete koliko brzo će se beba sama uspavati.

Takođe, neka bebina soba bude uvek provetrena, sa čistim vazduhom, zamračena kada je vreme za spavanje.  Ukoliko se beba nije naspavala u toku noći, ne pokušavajte da je tokom dana držite budnom, kako bi noću spavala. Bolje je da joj samo smanjite dnevno spavanje. Takođe, izigrajte se dobro sa bebom pre nego što dođe vreme za spavanje, brže će zaspati ako se malo umori.