Seks u trudnoći – da ili ne?

/ / Saveti za super mame

Da li su seksualni odnosi u trudnoći štetni po bebu?

Kada su u drugom stanju, žene prirodno menjaju mnoge svoje dotadašnje navike, stavove, pa čak i odnos sa partneom dobija neku novu dimenziju. Trudnice su često u dilemi da li mogu imati seksulane odnose sa svojim partnerom tokom trudnoće, a da time ne ugroze svoju bebu ili njen razvoj. Dobra vest –  seksualni odnosi u slučaju normalne trudnoće, koja ne spada u rizične trudnoće, ( i ukoliko Vam lekar nije drugačije sugerisao), nisu štetni po Vašu bebu! Bebica je u maminom stomaku zaštićena amnionskom tečnošću, i to sve unutar tvrdog mišićnog zida materice. Odvojena je od spoljašnjeg sveta sluzavim čepom koji se nalazi u grliću materice, pozicioniranom na bezbednoj razdaljini od vagine.

Kako beba reaguje na kontrakcije tokom seksualnog odnosa?

Povremeni pokreti i blage kontrakcije materice koje prate orgazam, ne mogu naškoditi bebici. Takve kontrakcije su daleko blaže od porođajnih kontrakcija, tako da – bez brige, same kontrakcije bebi ne smetaju. Šta više, mogu joj biti izuzetno prijatne, jer će se ona tako blago „ljuljuškati“, a osetiće i Vaš nalet pozitivne energije i emocija. Bebe različito reaguju na kontrakcije materice tokom seksualnog odnosa – one na njih mogu delovati stimulativno, u smislu da postaju aktivnije i živahnije, ili potpuno umirujuće.  Pored toga, materične kontrakcije su u trudnoći neophodne da bi se zid materice ojačao i pripremio za porođaj. Dakle, orgazam ne može izazvati pobačaj ili prevremeni porođaj, i zato nastavite bez straha da uživate u svom seksualnom životu.  

Da li postoji rizik od infekcije tokom seksa u trudnoći?

Ukoliko Vaš partner nema  genitalnu infekciju kao što je herpes, hlamidija, ili druga seksualno prenosiva bolest (u tom slučaju neophodno je najpre lečenje partnera kao i upotreba kondoma), onda nema ni povećanog rizika od infekcije za Vašu bebu tokom seksualnog odnosa.

Želja za seksom u trudnoći

Ono što u trudnoći može biti drugačije kada su u pitanju seksualni odnosi , jeste upravo Vaša želja za seksom. Ona zapravo u trudnoći može postati još veća! Evo zašto je tako : Vaše telo sada proizvodi više krvi, cirkulacija je puno jača, pa je celo telo još osetljivije na dodir i funkcioniše bukvalno kao jedna velika erogena zona.

Osim toga, hormoni kao to su estrogen (hormon seksa) i progesteron, utiču na pojačanu želju za seksom, i na još bolji doživljaj seksualnog odnosa.  Primera radi, telo trudnice proizvede količinu estrogena za samo jedan dan jednaku onoj koju telo žene koja nije u drugom stanju proizvede za tri godine!

Međutim, želja za seksom u trudnoći je individualna, jer na nju deluje još dosta faktora. Ona može i znatno varirati iz nedelje u nedelju ili iz meseca u mesec, i to je sasvim normalno. Žene u trudnoći se mogu osećati nesigurno zbog promena svog izgleda, razdražljivo, mogu osećati česte mučnine ili druge poteškoće koje umanjuju želju za seksom, pa i dovode do toga da potpuno izbegavaju seks, naročito tokom prvog tromesečja.  Bez obrzira na to kako se osećate povodom seksa u trudoći, razgovarajte o tome sa partnerom. Potrebno je razumevanje sa obe strane, jer nagon za sekusalnim odnosom kod trudnice, kao što je već rečeno, zavisi od dosta faktora. U svakom slučaju, nemojte prisiljavati sebe na sekusalni odnos ako Vam ne prija, jer sa partnerom možete održavati bliskost i na druge načine, a emotivna bliskost je za ženu u trudnoći svakako najvažnija.

U kojim slučajevima seks nije dozvoljen?

U slučaju rizične trudnoće,  ukoliko Vam je Vaš lekar to napomenuo, ili ukoliko primećujete krvarenje, odnosno rozikasti iscedak – potrebno je da najpre Vaš ginekolog proveri o kakvom krvarenju je reč i da li je  ono bezopasno. Takođe, u poslednjem mesecu trudnoće seksualni odnos ne bi trebalo da bude baš „potpun“.