Rivalstvo braće i sestara

/ / Saveti za super mame

„Mama, rodi mi batu/seku!“ – je rečenica koju je svako dete bar jednom izgovorilo. Međutim, često se dešava da kada beba dođe na svet, dotadašnje jedinče shvata da nije računalo na to da će morati da deli roditeljsku pažnju. Prvi znaci ljubomore se mogu videti već po dolasku bebe, na koju je usmerena sva pažnja roditelja ali i okoline. Dolazak bate ili seke na svet, za dete je velika prekretnica, i to bi roditelji trebalo da imaju u vidu. Dete tada primećuje da su oba roditelja, a naročito majka, posvećeni „novoj“ bebi, i da ono više nije centar sveta, pa se često oseća zapostavljeno. Situacija se može pogoršati ukoliko roditelji starije dete prepuste babi i dedi ili nekoj drugoj osobi na čuvanje, jer neka deca to doživljavaju kao izdaju, a brata ili sestru kao nekoga ko mu krade roditelje.

Dečiji psiholozi smatraju da dolazak bebe menja čitavu porodičnu atmosferi, pa da se retko dešava da se to uopšte ne odrazi na starije dete. Zapravo, radi se o tome da starije dete može ljubomoru otvoreno pokazati – tako što priznaje i pokazuje svojim ponašanjem da mu beba smeta, ali je može i prikrivati – što se manifestuje kroz, recimo, uništavanje igračaka, grickanje noktiju, povlačenje u sebe, agresiju, mokrenje u krevet, osipe na koži.

Oni savetuju roditeljima da pre svega moraju pronaći vreme u svojoj svakodnevici za starije dete – da mu posvete pažnju, pokažu ljubav i stave mu do znanja koliko ga vole, igraju se sa njim,  razgovaraju i objasne da brat ili sestra za njega nisu pretnja kada je ljubav mame i tate u pitanju. Nikako ne bi trebalo prisiljavati dete da prihvati brata ili sestru, jer to najčešće stvori još veći unutrašnji otpor kod njega. Umesto toga, dobro je pozivati dete da Vam povremeno pomaže oko bebe, naglasiti koliko je ta pomoć, kao i njegova uloga starijeg bate ili seke važna. Upravo ta uloga može umanjiti osećaj rivalstva kod deteta i osećaja da se bori za roditeljsku pažnju.

Obično, ljubomora je veća što je starosna razlika među decom manja. Razlog je jednostavan: dete koje je već u školskom uzrastu, koje ima svoje drugare, obaveze, interesovanja, simpatije – neće se osećati ugroženo dolaskom bebe, jer je neće doživljavati kao konkurenciju. Kada je razlika manja, deca doživljavaju brata ili sestru kao konkuretna, jer žele da baš oni budu najbolji u očima roditelja.

Ovde je važno napomenuti da roditelji nikako, i nikada, ne bi trebalo da upoređuju decu, bilo da je reč o njihovom ponašanju, uspehu u školi, i slično. Roditelji ne bi trebalo da u dečijim raspravama i konfliktima često drže stranu jednom detetu, a ako je moguće, najbolje je pustiti decu da sami rešavaju konliktne situacije. Ako je potrebno, bolje je da oni budu „tim“ koji je protiv vas, nego da podstičete njihovo međusobno rivalstvo. Nikada ne tražite od dece i ne podržavajte cinkarenje brata ili sestre kod vas. Umesto toga, neka se oni solidarišu međusobno. Negujte prijateljski odnos među svojom decom, nikako rivalstvo.