Pripremite vaše dete za dolazak bebe u porodicu

/ / Saveti za super mame, Tekst

Pripremite dete za dolazak bebe

Kada roditelji treba da počnu sa pripremama starijeg deteta za dolazak mlađeg?

I kako da budu sigurni da su to dobro obavili? Pročitajte u nastavku teksta koji smo vam pripremili.

Već i sam odlazak majke u porodilište u starijem detetu može da izazove uznemirenost. Kada mama dođe kući sa bebom, ono se jednostavno nalazi u čudu, ne shvata šta se događa oko njega, a često dobija manje pažnje nego pre dolaska bebe i može da se oseća zanemareno. Zato je važno da starije dete pripremite za veliku promenu koju donosi dolazak novog člana porodice.

Od „kuliranja“ do napada besa

Kod vašeg starijeg deteta se javlja osećaj odbačenosti i ljubomore kada dođe nova beba – koja nema ni delić njegovih sposobnosti – a postaje tako omiljena,hvaljena, voljena.

Upravo zato, pojedini mališani na pridošlu bebu reaguju različito. Neki izlivima besa, često sa željom da je povrede. Neki reaguju ignorisanjem, a neki vraćanjem u period kada su i sami bili bebe (ponovo piške u krevet, mnogo plaču, kenjkavi su…) Da li je to sve normalno i ubičajno?

Takvo ponašanje starijeg deteta, ukoliko je ono u uzrastu od 18 meseci pa sve do šest i po ili sedam godina – potpuno je tipično, uobičajeno, čak poželjno. Zapravo, bilo bi neobično, pomalo i zabrinjavajuće ukoliko u navedenom uzrastu dete ne pokaže ljubomoru prema novoj bebi.
Tek ako je razlika između vaše dece sedam i više godina, možete očekivati da će ljubomora verovatno izostati.

Na vreme počnite sa pripremom

Priprema za dolazak bebe počinje već za vreme trudnoće. U zavisnosti od uzrasta starijeg deteta i njegovog poimanja vremena. Veoma je važno da, bez obzira koliko vam beba oduzima vremena, i dalje imate određene rituale sa starijim detetom poslednji čas da to učinite jeste kada se trudnoća već nazire po maminom stomaku.

Zašto baš tada? Ako propustite da to objasnite detetu, a ono čuje kako pominjete trudnoću – međusobno ili nekoj trećoj osobi – vrlo je verovatno da će se osećati izostavljeno iz vaše porodične priče.

Obavite promene na vreme

Promenu sobe, kreveta ili navikavanje na nošu (naravno ako je dete u tom uzrastu), treba obaviti pre nego što dođe beba. Ukoliko to nije bilo moguće, potrebno je promene odložiti za izvesno vreme, dok se stanje u kući ne normalizuje. U protivnom će se starije dete osećati zapostavljeno, usamljeno i obeshrabreno, što će samo produbiti stres u kome se već nalazilo.

Kako da znate da ste obavili dobro posao?

Znaćete da ste ovu pripremu starijeg deteta dobro obavili ukoliko ono, kada beba dođe u vašu porodicu, prihvati bebu na odgovarajući način. Šta to znači? Ako se ljubomora i pojavi, ona je u granicama očekivanog (jer to ne zavisi samo od vaše pripreme, već i od uzrastne razlike među vašom decom). Dete ne pokazuje agresiju, i vremenom sve više, sa više emocija prihvata svog novog brata ili sestru. Emocije, zapravo pokazivanje ljubavi ne možete od deteta očekivati odmah, ali će vremenom doći.

Možda će vam biti zanimljiv tekst na temu: Napadi besa kod dece

Podelite ovaj tekst sa vašim prijateljima putem vaših društvenih mreža i zapratite nas na Instagramu i lajkujte našu stranicu na Facebook-u!
TOP