Prevremeni porođaj

/ / Saveti za super mame

 Šta je prevremeni porođaj?

Prevremenim porođajem se smatra svaki porođaj koji nastupi pre 37. nedelje trudnoće, odnosno 3 nedelje pre zakazanog termina. Iako je beba već u 35. nedelji dovoljno razvijena tako da može preživeti vez dodatnih intervencija, svaki prevremeni porođaj je na svoj naćin rizičan. Što je raniji, to je veća i opasnost za bebu. Međutim, zahvaljujući napretku u medicini i tehnologiji, danas čak i bebice u 25.nedelji imaju dobru šansu da prežive. Ukoliko postoje znaci mogućeg prevremenog porođaja, važno je prepoznati ih na vreme. Trebalo bi da se trudnica što pre smesti u bolnicu u kojoj bi imala adekvatne uslove za negu prevremeno rođene bebe. Prema statistici, oko 10 posto beba se rodi pre 37. nedelje, dok se 1 posto beba rodi pre 32. nedelje trudnoće.

Koji su uzroci prevremenog porođaja?

Nažalost, uzroci prevremenog porođaja često ostaju nepoznati. Neki od mogućih uzroka su: prevremeno odlubljivanje posteljice, anomalije materice i grlića, višeplodna trudnoća (trudnica nosi više od jedne bebe), pušenje, stresne situacije, problemi sa pritiskom, srčane bolesti, dijabetes, bolesti materice, urinarne i vaginalne infekcije, prethodni prevremeni porođaj ili prethodni pobačaji.

Koji su simptomi preveremenog porođaja i kako izgleda prevremeni porođaj?

Postoji više simptoma prevremenog porođaja, koje nikako ne bi trebalo ignorisati : sukrvica ili vaginalno krvarenje,  česte kontrakcije (koje ne moraju čak biti ni bolne i događaju se na 10, 15 minuta), bolovi u stomaku, proliv, oticanje plodove vode. Prevremeni porođaj će uglavnom izgledati kao i porođaj u terminu, naročito ukoliko nije u pitanju veoma prevremeni porođaj, odnosno kada se on ne dešava pre 30.nedelje.  Ponekad, umesto kontrakcija, trudnica oseća samo bol u stomaku ili donjem delu leđa.  Svi navedeni simptomi su bezopasni, ali ukoliko do njih dođe, odmah se javiti lekaru – gde će se na osnovu stanja grlića, učestalosti kontrakcija i drugih pokazatelja odlučiti o daljem tretmanu trudnoće. Dešava se da se prevremeni porođaj zaustavllja određenim lekovima, i odlaže za nekoliko dana, kada je obavezno strogo mirovanje i zadržavanje u bolnici. Cilj odlaganja i davanja lekova može biti sazrevanje bebinih pluća, lečenje od infekcije, ukoliko je to urzrok prevremenog porođaja.

Šta je serklaža i kako se ona radi?

Ponekad se radi i opšivanje grlića materice – serklaža, kada za time postoji potreba. Radi se preventivno, kada se proceni da bi moglo doći do prevremenog porođaja, kako bi se sprečilo širenje i skraćivanje grlića. Intervencija se radi pod opštom anestezijom, a uklanja se u 37. nedelji, ili ranije ako dođe do kontrakcija, krvarenja, ili prsnuća plodovih ovojaka.

Prevremeno rođena beba – razlike u odnosu na bebu rođenu u terminu

Beba rođena pre vremena, ili nedonešena beba, često se razlikuje od donešene, prvenstveno po svom izgledu – sitnija je, koža joj je tanja, bez masnog tkiva, glavica je veća u odnosu na telo, kosica je ređa, motorika slabija. Njen respiratorni sistem nije još uvek razvijen do kraja, zbog čega ovakva beba često ima problema sa disanjem. Mogući su i problemi sa probavom, imunološkim sistemom, bubrezima, razvojem mozda.. Zbog svega navedenog, ovakve bebe se smeštaju u inkubatore, gde se greju i prate se sve njihove vitalne funkcije.

Kako se ponašati sa bebom koja je u  inkubatoru ?

Dok je bebica još uvek u inkubatoru, roditeljima može teško pasti to što beba deluje bespomoćno, okružena iglama i cevčicama. Iako tada o bebi brine tim stručnih lica, Vaše prisustvo će joj značiti – pričajte joj, pevajte, mazite je, koliko je to moguće.  Kada je držite na grudima, ona će osetiti otkucaje Vašeg srca, a Vaš dodir će kod bebe stimulisati mentalni razvoj. Ovo mogu raditi oba roditelja. Ukoliko je do porođaja došlo nakon 30. nedelje, odnosno bebica je sazrela dovoljno da može da sisa, pokušajte i da je dojite – Vaše mleko je puno antitela koja bebi mogu i te kako pomoći u odbrani od infekcija.

Kako se ponašati sa prevremeno rođenom bebom po otpuštanju iz bolnice?

Po otpuštanju iz bolnice, imajte pre svega u vidu da nedonoščad teže zadržavaju toplinu, pa je dobro da uvek imaju  kapicu i budu toplije odevena. Posebno obratite pažnju na negu bebine kožice – kod prevremeno rođene bebe, koža nema dovoljno masnih ćelija, pa je sklonija isušivanju. Mažite je što više i masirajte, kako biste podstakli cirkulaciju kod bebe. Razgovarajte sa bebom, pevajte joj, mazite je, jer njen vid nije još uvek razvijen, pa ona svet oko sebe upoznaje uglavnom preko drugih čula.