Presvlačenje beba – saveti naše iskusne mame

/ / Saveti za super mame

Presvlačenje beba se čini baš jednostavnim, ali kada vaša beba dođe u kuću, onako sitna i nežana,  presvlačenje vam se učini kao pravi izazov. Bilo da se radi o jednokratnim ili pamučnim pelenama računajte da ćete promeniti preko hiljadu pelenu u godini dana. Mnogo, verujte nam na reč da može biti i znatno više.

Bebe većinu vremena provedu u vršenju nužde, spavanju i jedenju. Dobro je znati šta vas čeka, zar ne. Većina majki koristi gotovo od samog početka jednokratne pelene, neke koriste samo pamučne, a druge kombinuju. Jednokratne kupujete u velikim paketima i mesečno će vam, u početku (u prvih 6 nedelja) trebati od 250 do 300 pelena (od 8 do 12 dnevno). Lake su za korišćenje i presvlačenje je sa njima brže. Međutim, imaju i dosta nedostataka: nisu baš ekološke, stvarate mnogo otpada, neke bebe mogu biti na njih alergične (zbog veštačkih materijala), skuplje su.

Švedsko presvlačenje – zbog kukova

Ako odaberete pamučne pelene neke majke smatraju da ste napravili bolji izbor. Koristite ih sa švedskim povezom, jeftinija su opcija (trebaće vam sveukupno za celi period 60 do 70 pelena), a veličina je univerzalna. Ipak, sa ovim pelenama presvlačenje je malo duže, perete ih na visokim tempreturama posle svake upotrebe, obavezno peglate, slabije upijaju, pa bebina guza može biti duže vlažna … Uz to, tu je i švedski povez koji je preporučljiv zbog kukova, dok za jednokratne nije obavezan, jer pedijatri smatraju da jednokratne sasvim zadovoljavaju potrebu za širokim povijanjem. Neke majke se plaše da neće dobro namestiti švedski povez, te da će uznervoziti bebu više dugim presvlačenjima. Što se tiče kukova, ovaj deo je važan jer oni kod bebe nisu još u potpunosti sazreli. Sazrevanje traje gotovo celih 6 meseci i zato se preporučuje celo vreme široko povijanje.

Kako presvlačiti bebu?

Presvlačenje u prvim danima je malo osetljivije, dok se ne formira pupak. Kojom god da pelenom dete povijate pre presvlačenja morate oprati ruke dobro, bebu staviti na prostirku i skinuti prljavu pelenu. Bebu obrišete dobro (ovo je vrlo važan korak), namažete kremom za presvlačenje i pripremite čistu pelenu.

Ako koristite pamučnu prvo stavite švedsku pelenu (sa širom delom ispod bebine guze), pa pamučnu presavijenu u pravougaonik 8 puta (u početku, a posle 4 puta) i ispod nje drugu pamučnu nameštenu u trougao. Pravouganu pelenu stavljate bebi ispod guze, između nogu i prekrivajte pupak, pa omotate sve trouglastom pelenom zavlačeći stranice oko kukova. Bebu umotate i povežete švedskom pelenom. Ako koristite jednokratnu potrebno je samo da je namestite i lepljivim trakama spojite krajeve. Proverite uvek prstom da niste bebu previše zategnuli oko stomaka i nogica.

Da biste izbegli osip pamučne pelene perite na najvišim temperaturama, blagim deterdžentom, bez upotrebe omekšivača i parfemskih dodataka. Tokom presvlačenja najbolje je da se bebina guza osuši prirodno i da je ostavite kratko razmotanu, da koža može da diše. Ako koristite vlažne maramice upotrebljavajte one bez parfema, alkohola i hemikalija naša preporuka su Fresh baby vlažne maramice . 

Više informacija o njihovim proizvodima možete pronaći na njihovoj značinoj Facebook stranici ili na sajtu www.piramida72.com

Tri najčešća pitanja u vezi povijanje bebe:

Drage mame i tate, pre vama se nalazi spisak najčešćih pitanja u vezi preslačenja beba:

1. Koliko će mi trebati pelena nedeljno u prvih 6 nedelja?

Beba se prepovija za svaki podoj, pa će vam u prvih 6 nedelja trebati oko 70 pelena nedeljno (8 do 10 dnevno). Za svih 6 nedelja trebaće vam oko 400 pelena za jednokratnu upotrebu. Ako koristite pamučne pelene onda vam je ukupno za sve vreme negovanja bebe potrebno 60 do 70 pelena koje perete i iskuvavate u mašini za pranje veša.

2. Šta je švedski povez i da li je neophodan?

Švedski povez se koristi za široko povijanje da bi se platnene pelene fiksirale. Na rođenju kukovi bebe nisu potpuno sazreli. Njihovo sazrevanje i formiranje traje prvih šest meseci života. Sve dok traje sazrevanje kukova dobro je bebu široko povijati. Neki pedijatri smatraju da papirne pelene za jednokratnu upotrebu sasvim zadovoljavaju potrebu za širokim povijanjem i da nije potrebno stavljati švedski povoj preko pelena za jednokratnu upotrebu. Kod većine beba je urađen ultrazvuk kukova na rođenju ili u prvih mesec dana života, tako da se bebe sa ocenom Ia ili Ib kukovima povijaju sa papirnim pelenama za jednokratnu upotrebu bez švedskog poveza. Ako majka beba sa ovom dijagnozom koriste platnene pelene, tada je potrebno staviti i švedski povez da bi se platnene pelene lakše fiksirale. Kada ortoped usled nerazvijenih kukova odredi neki drugi način povijanja to se uvek posebno naglasi i objasni roditeljima

3. Gde da presvlačim bebu?

Najbolje je da bebu prasvlačite, povijate na tvrdoj podlozi u visini vašeg struka kako ne bi morali da se saginjete. Postoje posebne komode za povijanje čija je visina daske u nivou struka, ali i posebno dizajnirane daske za presvlačenje beba koje mogu da se stave na krevetac. Bebu možete povijati i na veš mašini u kupatilu, na ormariću odgovarajuće visine ali i na krevetu ukoliko vam nije teško da sedite dok prepovijate bebu. Kasnije ćete bebca spretno povijati u kolima, kolicima, ili na specijalnim podlogama u toaletima restorana, supermarketa. Najvažnije je da uvek stavite prvo specijalnu prostirku za tu namenu ili nepromočivu mušemu.

Sve savete za super mame možete pronaći u našoj sekciji „Saveti za super mame – klikom na sledeći link„! Podelite ovaj tekst sa trudnicom, verujemo da će joj značiti!