Pranje i peglanje bebine odeće

/ / Saveti za super mame

Za mame koje su nedavno izašle iz porodilišta, korisno je da znaju sve o pravilnom pranju i peglanju bebine odeće, što je još jedna veština super mame. Pred vama je zaista pravi izazov – skinuti razne mrlje, a ne iritirati bebinu jako osetljivu kožu.

Prvo što bi trebalo da znate, jeste da je preporučljvo da barem u prvim  mesecima (a  možda čak i prvih godinu dana ako je bebina koža osetljivija), perete njenu odeću odvojeno od Vaše, odnosno odvojeno od ostale odeće. Nemojte ovo shvatiti bukvalno – neće se ništa strašno dogoditi ako slučajno operete nešto bebino sa ostalim stvarima, ali ipak praktikujte da je perete odvojeno u početku.

Možda koristite i deterdžent posebno predviđen za pranje bebine odeće, što se obično radi ako je bebina koža izuzetno osetljiva. U principu, ako beba ne reaguje nikakvim alergijama, i ne primećujete bilo kakve promene na njenoj koži, to nije neophodno, dovoljno je samo da znate kako da pravilno koristite običan deterdžent.

Uvek podesite program na veš mašini za duplo ispiranje, kako bi se uklonio svaki ostatak deterdženta,  i u tom smislu su bolji tečni deterdženti za pranje veša, jer oni u prahu se ponekad mogu zadržati na odeći i iritirati bebinu kožu. Takođe, izbegavajte prejake deterdžente i omekšivače, sa jakim mirisima, i  bolje koristite manju količinu deterženta.

Ako je koža bebe preosetljiva i ako primetite da reaguje upravo na deteržente, odnosno da oprana odeća izaziva iritaciju, promenite ga ili čak možete koristiti sodu bikarbonu umesto deterženta, a umesto omekšivača možete koristiti sirće. Inače, sodu bikarbonu možete koristiti i za uklanjanje mrlja, i to je najbolje raditi dok je mrlja još sveža. Pomešajte vodu i sodu bikarbonu i stavite direktno na mrlju, i ostavite da odstoji, pa nakon toga perite sa ostalim vešom.

Sve nove stvaričice, obavezno operite pre prvog oblačenja,  i inače praktikujte da bebine stvari peglate pre oblačenja, kako bi se dodatno ubile bakterije.

Ukoliko koristite pamučne pelene, najbolje bi bilo da ih najpre potopite u lavor, i za ovo takođe možete koristiti sodu, a potom prati u mašini. Pelene perite odvojeno od ostalih bebinih stvarčica. Kada su pelene u pitanju, izbegavajte da koristite omekšivače, jer mogu iritirati kožu.

Takođe, sve malene čarapice, kapice, rukavice, i druge sitne komade odeće možete staviti najpre u jednu vrećicu ili u jastučnicu kako se ne bi zaglavile u mašini za veš.