Porođaj carskim rezom

/ / Saveti za super mame

Iako ništa nije lepše za majku i njenu bebu od porođaja prirodnim putem, carski rez je sve ćešći način porađanja, pa se dešava da se čak i trudnice sa svim normalnim parametrima trudnoće porađaju na ovaj način. Evo šta bi trebalo da znate o carskom rezu.

Šta je carski rez i kako se izvodi?

Za  razliku od prirodnog porođaja, putem vaginalnog kanala, carski rez je porođaj koji se radi putem reza na materici i stomaku majke.

Počinje se od anestezije. Za razliku od opšte ili totalne anestezije, koja se koristi uglavnom u hitnim slučajevima i koja uspavljuje,  porodilja može zahtevati lokalnu, epiduralnu ili spinalnu anesteziju koja joj omogućuje da ostane budna tokom porođaja, jer umrtvljuje deo tela od stomaka na dole. Važno je pripreminiti i infuziju kao nadoknadu potrebnih tečnosti, kao i kateter. Zatim se dezinfikuju trbušni zidovi. Rez kroz kožu i trbušni zid može biti horizontalan ili vertikalan. Većina porodilja insistira na niskom, horizontalnom (bikini) rezu. Kod određenih hitnih carskih rezova je neophodno napraviti  vertikalni rez. Hirurg potom pristupa mokraćnom mehuru koji se mora pomeriti u stranu.  Najpre se pravi rez na materici, sledi otvaranja vodenjaka, vađenje bebe i nakon toga vađenja posteljice. Na kraju se ušivaju materica, trbušni zid i koža.

Carski rez se može unapred planirati, kada se ne preporučuje vaginalni porođaj, a može se raditi i hitno, kada u toku porođaja dođe do komplikacija i rizično je nastaviti sa porođajem vaginalnim putem.

Kada je potreban hitan carski rez ?

Carski rez se radi hitno kada su kontrakcije spore i bolne, kada je beba u opasnosti zbog popuštanja posteljice ili postoje komplikacije pupčane vrpce,  kad je beba prevelika da bi prošla kroz vaginalni kanal ili pokazuje znake uznemirenosti, kao što su jako spori ili ubrani otkucaji srca.

Kada se unapred planira carski rez?

Carski rez se unapred planira ukoliko je bebica pred sam porođaj i dalje okrenuta karlično, koso ili poprečno, ako je beba velika (teža od 4 kilograma) a karlica majke mala, u slučaju više beba, ukoliko je majka već imala jedan ili više carskih rezova pa se sumnja da bi ožiljak od prethodnih carskih rezova mogao pući, ukoliko je bilo ioperacije na materici (operacija mioma ili pregrada npr.), ako majka ima srčane probleme, ili infekciju koja se može preneti na bebu vaginalnim porođajem, ili ako beba može na bilo koji način biti ugrožena vaginalnim porođajem .

Koliko traje oporavak posle carskog reza?

Nakon porođaja carskim rezom, boravak majke u bolnici traje oko sedam dana. Važno je što ranije ustajati i kretati se nakon ovog zahvata, kako bi se izbegla opasnosti od tromboze ili upale pluća. Mogući su i pojačani gasovi, bol od hirurškog reza, ili kontrakcije. Oko nedelju dana posle operacije se uklanjaju šavovi na koži. Važno je izbegavati dizanje teških predmeta nakon carskog reza, kao i obavljanje teških poslova. Tek nakon otprilike šest nedelja se možete vratiti  svojim uobičajenim aktivnostima.

Dobre i loše strane carskog reza

Trudnice se često odlučuju na carski rez i bez medicinskih indikacija za ovaj tip porođaja. Carski rez smanjuje mogućnost oštećenja organa smeštenih u karličnom pojasu – mišića koji podupiru matericu, bešike i ostalih abdominalnih organa. Uglavnom se radi pod totalnom anestezijom, ali sve češće i pod lokalnom anestezijom, na zahtev porodilje.  Strah od bolova prilikom porođaja je čest razlog zbog koga žene požele da se porode carskim rezom. Pogodan je način porođaja za žene kasnije porođajne dobi (iznad 39 godina), kao i za žene veće telesne mase.  Zato veliki broj žena daje prednost ovom načinu porođaja.

Međutim, imajte pre svega u vidu da je carski rez nije sinonim za bezbolan porođaj, kako se ponekad tumači. U pitanju je ozbiljna hirurška intervencija, čija je prvobitna svrha spašavanje života majke ili bebe. Dakle, u pitanju je prava operacija, koja spada u najveće operacije u ginekologiji i akušerstvu, sa svim mogućim rizicima i komplikacijama koje prate abdominalne operacije, kao što su pojava infekcije ili jako krvarenje, krvni ugrušci u plućima ili nogama majke, moguće negativne posledice anestezije kao što su povraćanje,mučnina ili glavobolje, povreda unutrašnjih organa, ili disajni problemi kod bebe, naročito ako je carski rez obavljen pre termina. Zbog svega navedenog, odluku o ovakvom zahvatu treba uvek prepustiti lekaru. Pored toga, u bolnici se ostaje duže nego u slučaju vaginalnog porođaja, a mogućnosti komplikacija u narednim trudnoćama su veće.

Zaključak je da kada ne postoje medicinske indikacije za carski rez, prednost svakako treba dati vaginalnom porođaju.