Ojačajte bebi imunitet – Sprečite često šmrcanje i kašljucanje

/ / Saveti za super mame
Ojacajte imunitet bebi

Mame i tate dosta vam je šmrcanja i kašljucanja kod vaše bebe, imunitet joj veoma često pada. Pripremili smo vam nekoliko jednostavnih promena i savete koje će vašem…detetu poboljšati sistem.

OBEZBEDITE DOVOLJNE KOLIČINE VITAMINA D

Kad dete redovno izlazi napolje, na svež vazduh, ono je u dovoljnoj meri izloženo sunčevim zracima, zahvaljujući čemu se u njegovom organizmu stvara vitamin D, koji dalje direktno utiče na detetov imunitet. Ovaj vitamin okidač je najvažnijih komponenata u imunosistemu, onih koje stvaraju antimikrobni odgovor, zahvaljujući čemu dečji organizam može da se izbori s potencijalno veoma opasnim infekcijama.

Dovoljne količine vitamina D u organizmu mogu drastično smanjiti broj dečjih prehlada. U okviru jednog istraživanja otkriveno je da mališani koji imaju manje vitamina D u organizmu obolevaju duplo češće nego oni koji imaju dovoljne zalihe ovog vitamina. Zato je veoma važno da dete svakodnevno izvodite makar u šetnju, bez obzira na godišnje doba.

SUPLEMENTACIJA

Ukoliko dojite, onda svojoj bebi jačate imunitet na najbolji mogući način. Majčino mleko puno je proteina, masti, šećera i antitela, koji grade bebin imunitet. Istraživanja su potvrdila da majke koje tokom perioda dojenja uzimaju probiotike dodatno ojačavaju detetove odbrambene mehanizme, jer probiotici preko mleka dospevaju u bebin organizam i na taj način grade optimalnu bakterijsku floru. Naravno, pre bilo kakvog uzimanja suplemenata, najpre porazgovarajte sa svojim lekarom, kako biste dobili preporuku o vrsti i količini probiotika.

BOBICE ZA UŽINU

Svi znamo da je vitamin C jedan od najboljih graditelja imuniteta, prvenstveno zato što pravi prirodnu barijeru, pomažući belim krvnim zrncima u borbi protiv infekcija. Pošto se ovaj vitamin ne nalazi prirodno u organizmu, niti ljudsko telo može da ga proizvede, neophodno je da ga svakodnevno unosimo putem hrane. Zato obezbedite da izvori ovog vitamina vašem detetu budu uvek “nadohvat ruke”, najbolje u vidu nekog voća, poput borovnica, koje većina mališana obožava.

BIRAJTE TAMNO MESO

Svom detetu najčešće spremate pileće grudi? Belo meso jeste zdravo, ali nije ni blizu bogato gvožđem kao crveno (npr. bataci), a poznato je da ovaj mineral podstiče proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, koja prenose kiseonik kroz telo i na taj način pomažu u borbi protiv infekcija.

Pošto beba ima dovoljno zaliha gvožđa samo tokom prvih šest meseci, nakon tog perioda važno je da joj svakodnevno servirate hranu bogatu ovim mineralom. Meso, posebno teletina i svinjetina, obiluju gvožđem, zajedno s jajima i ribom.

OTARASITE SE NOĆNOG SVETLA

Nakon dana prepunog istraživanja i otkrivanja, vašoj bebi neophodan je dobar i miran san kako bi se njeno telo, um, ali i imunološki sistem odmorili i pripremili za naredni dan. Sijalice koje emituje belo ili plavo svetlo (ma koliko prigušeno) podjednako ometaju i sprečavaju bebino telo da luči melatonin – hormon koji uspavljuje i obezbeđuje miran san.
Da li je vašoj bebi zaista neophodno noćno svetlo? Ukoliko je odgovor da, onda odaberite sijalicu koja emituje crveno svetlo, jer ono ima više talase i neće uticati na lučenje melatonina.

Vaše dete ima visoku temperaturu? Pročitajte tekst na temu povišena temperatura kod beba.

Podelite ovaj tekst sa vašim prijateljima putem vaših društvenih mreža i zapratite nas na Instagramu i lajkujte našu stranicu na Facebook-u!