Odvikavanje od pelena i privikavanje na nošu

/ / Saveti za super mame

Odvikavanje od pelena je proces koji traje

Ukoliko je Vaš mališan dovoljno sazreo za nošu, leto je idealan period za odvikavanje od pelena. Dobro je leti ući u ovaj proces, jer deca nose manje odeće, i često trčkaraju golišava. Naravno, ako to nije slučaj sa Vašim detetom, nemojte žuriti niti forsirati dete. Odvikavanje deteta od pelena, odnosno navikavanje da koristi nošu je velika stvar kako za dete, tako i za roditelje. Pre svega, roditelji moraju shvatiiti da je u piranju proces koji će trajati, kraće ili duže, verovatno i nekoliko meseci, u zavisnosti od samog deteta i pristupa roditelja, ali da će se svakako završiti uspešno. U tom smislu, dužina ovog procesa ne zavisi  toliko od uzrasta deteta, kako se obično smatra, već od toga koliko je dete pre svega emocionalno i psihički spremno. Dešava se, recimo, da dete shvata signale koje mu telo šalje, ali da mišići bešike još uvek nemaju kontrolu nakon što se bešika napuni. Zato se nemojte obeshrabriti ako od drugih mama čujete da je njihovo dete u istom uzrastu već nosilo gaćice- zapamtite da je ovo potpuno individualno.

Važna je pomoć svih ukućana

Zato mame, ali i tate, ostali ukućani, i druge osobe sa kojima dete provodi vreme (bebi siterke ili vaspitačice u vrtiću, recimo) moraju biti dobro obavešteni o ovoj „misiji“, strpljivi sa decom koja se odvikavaju od pelena i pomoći im u tome, kako bi što pre prihvatili nošu. Dete se mora ohrabrivati na neki način, da sedi na noši, i to svakog dana. Mamina uloga je ovde jako važna – jer mama najbolje može da prati signale koje joj dete šalje i njegovu spremnost na odvajanje od pelena. Ukoliko primetite da dete definitivno nije spremno još uvek, nemojte ga nikako primoravati na to. Pored toga, i kada je dete na dobrom putu da se odvikne, sigurno će imati dane kada mu to baš i ne ide – kada se zaigra ili zaboravi na novi ritual. Strpljenje je važan deo ovog procesa.

Signali da je dete spremno za nošu

Najbrže će se privići na nošu dete koje Vam samo šalje signale da je spremno da se odvoji od pelena. Jedan od prvih signala koje će Vam dete samo poslati, jeste da nakon obavljene nužde u pelenama, dete Vam signalizira da ga presvučete. Takođe, shvatitite kao dobar znak i ako se dete ujutru probudilo suvo, ili je suvo recimo dva sata ili duže nakon što ste mu stavili čistu pelenu. Dete može pokazati i interesovanje za nošu, odlazak u kupatilo ili oblačenje gaćica, koje će mama svakako prepoznati. Primetićete i da dete koje je spremno za nošu obavlja veliku nuždu u otprilike isto vreme u toku dana, kao i da mu je neprijatno sa mokrim pelenama. Pored toga, ukoliko samo ume da svuče ili navuče gaćice – i to je sjajan znak.

Kako pomoći detetu da se navikne na nošu – mali mamini trikovi

Pre svega, odredite dan kada ćete piočeti – neka to bude dan kada ne idete van kuće, i imate dovoljno vremena za dete. Pokušajte recimo, da mu jednostavno skinete pelene i obučete gaćice koje će mu se dopasti – recimo sa likovima iz omiljenog crtaća ili drugim motivima koje dete voli. Stavite ga na nošu onda kada primetite ili pretpostavite da bi dete moglo da obavi nuždu. Neka ne provodi duže od pet minuta na noši, bar ne u ovom periodu prvih pokušaja, kako ne bi pomislilo da je kažnjeno zbog nečega. Govorite detetu da i vi odlazite u wc i objasnite mu šta se tamo radi, jer se dete ugleda na Vas. Ne ljutite se na dete, i ne pokazujte nezadovoljstvo ukoliko ne obavi nuždu tokom sedenja na noši – podignite ga, svakako ga pohvalite i recite mu da će pokušati kasnije. Naučite dete da opere ruke nakon sedenja na noši – još jedan ritual koji će mu verovatno biti zabavan i samim tim koristan prilikom odvikavanja od pelena.  Prilikom sedenja na noši, podsećajte dete da ne žuri i da ima dovoljno vremena. Kada je bešika potpuno prazna, proces odvikavanja postaje brži. Stavljajte  dete na nošu obavezno ujutru kada ustane, pre odlaska napolje ili pred spavanje. Nemojte mu davati tečnost sat vremena pre odlazak na spavanje. Kada se dete zaigra, ili mu je neka aktivnost zaokupila pažnju, pa zaboravi na nošu, sami mu ponudite nošu. 

Pored toga, važno je imenovati radnju „Idemo da kakimo / piškimo“ , „Hoćemo li da piškimo?“ i slično. Povežite nagon sa određenim radnjama – odlazak u kupatilo, svlačenje, sedanje na nošu, oblačenje, pranje ruku. Važno je da mame nikada ne dozvole da se dete zbog ove radnje oseti neprijatno ili da se stidi. Celoj radnji uvek priđite sa pozitivnim stavom i humorom, i ne koristie negativne izraze kao što su „smrdi“, „prljavo“ i slično, kako se dete ne bi osetilo nelagodno. Takođe, nikada ne grdite dete kada pogreši, niti ga kažnjavati na bilo koji način. Naprotiv, hvalite ga svaki put, čak i kada ne uspe, i onda kada je samo pokušalo. Ovo je opasno i iz razloga što kod deteta može stvoriti potrebu da zadržava urin ili stolicu, tj. da se uzdržava  od obavljanja nužde, a što može ugroziti njegovo zdravlje. Kada idete negde van kuće, ponesite dečiju nošu, jer deca ne vole da nuždu obavljaju na nepoznatim mestima. Mogu pomoći i zanimljive slikovnice koje govore o sedenju na noši.  Pokušajte i kroz igru – tako što ćete medi ili zeki obući pelene, a potom gaćice i kroz igru improvizovati ceo proces, što će detetu biti zanimljivo, jer deca vole da uče kroz igru. Igrajte se odlaska na nošu sa detetom, neko vreme, jer  i to može pomoći. Ako primetite da dete pruža otpor, odustanite, pa pokušajte ponovo posle određenog vremena.

Ne sumnjajte u to da ćete uspeti, jer svako učenje je proces, a deca vole da uče od starijih, i da se osećaju „veliko“. Ukoliko još uvek nije, i Vaše dete će u nekom trenutku osetiti prijatnost osećaja suvih gaćica i prednosti noše.