Obuća

/ / Mamin izbor

Izbor obuće za bebe, naročito prvih cipelica, ali i malu decu uopšte, zahteva da se u obzir uzme nekoliko važnih faktora. Ovo je zadatak kojem mame i tate pristupaju sa naročitom pažnjom. Teško da bi se za jedan određeni brend ili prodavnicu obuće za decu moglo reći da su baš oni najbolji, kao i da poznati brend garantuje kvalitet. Evo šta sve treba uzeti u obzir kada se bira obuća za mališane.

Pre nego što bebica prohoda, idealno je da u kući bude u čarapicama ili bosa, a za izlazak napolje možete joj nabaviti nehodajuće cipelice  –  postoje zaista predivni modeli.

Tek nakon prvih koraka, kada dete samostalno hoda, vreme je za prve prave cipelice. Svakako, kada su kod kuće ili u vrtiću, dobro je da što više borave bez obuće, odnosno samo u čarapicama kako bi mišići stopala bili što aktivniji.

 Najvažnije je pogoditi veličinu, pre svega. Poput male obuće, koja steže dečiju nogu, i može izazvati urastanje noktića, crvenilo, i povrh svega neudobnost i otpor deteta prema obući, tako i velika obuća može stvoriti velike probleme, kao što su nestabilnost u hodu, nepravilan hod zbog neravnomernog opterećenja stopala, kao i deformiteti stopala. Kako biste odredili pravu veličinu, možete na kartonu iscrtati oblik stopala, pa ćete pored dužine stopala imati i širinu, što Vam može znatno olakšati kupovinu.

Zatim obratite pažnju i na tvrdoću – previše meka obuća neće davati potrebnu stabilnost u hodu, dok će previše tvda obuća onemogućiti savijanje stopala, što takođe može izazvati deformitete. Obratite pažnju na tvrdoću kod skočnog zgloba – u ovom delu bi cipelice trebalo da budu dovoljno čvrste da bi gaženje bilo stabilno, dok bi u pedelu prstiju obuća trebalo da bude meka.

Cipelice vam mogu pomoći i da procenite da li dete hoda pravilno. Kako je u prvim mesecima nakon prohodavanja hod deteta prilično širok, i tek kasnije prelazi u pravi hod, nije lako proceniti da li dete zapravo hoda pravilno. Pogledajte đon cipelice – ukoliko je neravnomerno izlizan ,recimo na petama, napred, ili jednoj strani, ili ako je stara cipelica iskrivljena, pre kupovine novih bi bilo dobro da dete odvedete kod fizijatra na pregled. Ukoliko postoji deformitet, najbolju preporuku o izboru obuće ćete dobiti upravo od lekara.

Povedite računa i o materijalu od koga je obuća izrađena – važno je da koža stopala može da diše. Ovo je naročito važno kod letnje obuće – letnje sandalie bi trebalo da budu od prirodnih materijala, recimo plute, ili kože, a koji su posebno obrađeni, tako da ne dovode do pojave alergije ili pojačanog znojenja.  Imajte u vidu da čak iako je toplo, za dete koje još uvek razvija hod ili je nedavno prohodalo, papuče ili klompice nikako nisu dobar izbor – jer mišići nisu još uvek dovoljno jaki da bi ih non stop podizali prilikom hodanja.

Ako kupujete uloške za obuću, i pre ove kupovine se takođe konsultujte sa lekarom. Obratite pažnju kako se oblik uloška uklapa sa oblikom stopala – ovo je veoma važno, kako ne bi došlo do još većeg deformiteta. Uzvišenja odnosno jastučići na pogrešnim mestima mogu zapravo napraviti veću štetu nego kada ih dete uopšte ne nosi, odnosno stvoriti deformitet.