Knjige

/ / Mamin izbor

Pri odabiru knjiga za mališane treba obratiti pažnju ne samo na to da su lepe i da se roditeljima dopadaju, već i da zadovoljavaju edukativne zahteve kada se radi o namlađem uzrastu.

U prvom redu  prve knjige treba da budu štampane u tvrdom povezu, što znači da su listovi od kartona ,plastificirani (da bi se lakše očistili),a ivice knjiga obavezno  zaobljene, nikako oštre.  Dete sa prvim knjigama tek razvija motoriku i koordinaciju pokreta, pa je i rukovanje knjigom nazgrapno, tako da bi se obični listovi vrlo  verovatno pocepali  ili završili u bebinim ustima, a sa oštrim ćoškovima  beba može da se povredi.
Materijal od koga je izrađena slikovnica treba da bude ekološki i da ne bude ni na koji način štetan po dete. Slikovnice treba da imaju oznaku CE ili bilo koji dokaz da materijali od kojih je izrađena nisu toksični. To je vrlo važno jer dete većinu iskustva stiče tako da sve” proba” tj stavlja u usta. Osim zdravstvenih zahteva važni su i edukativni zahtevi, odnosno da  crteži budu što jednostavniji i jasniji sa što manje detalja. Pogrešno je mišljenje da slikovnice treba da budu što šarenije. Dete treba da fokusira predmete, prepozna, imenuje ih  i tako razvija svoj rečnik i govorne sposobnosti.