Kandida u trudnoći – kako sprečiti gljivične infekcije?

/ / Saveti za super mame

Šta je kandida?

Zapaljenje vagine koje prouzrokuje gljivica iz roda Candida je poznato kao gljivični vaginitis ili vaginalna kandidijaza. Određeni broj gljivica u vagini i probavnom traktu je normalna pojava, ali postaje problem kada se one toliko razmnože da ugrožavaju druge mikroorganizme vaginalne flore, i tada nastaje infekcija. Veći nivo estrogena u trudnoći olakšava razvoj gljivica, pa se kandida često javlja kod trudnica. Može biti bezopasna, ali i izazvati razne komplikacije, zato bi i preventivno trebalo povesti računa.

Simptomi kandide

Uobičajeni simptomi kandide su bol ili peckanje prilikom mokrenja, neprijatnost ili bol u toku seksualnog odnosa, svrab u intimnoj regiji, grudvasti beli sekret koji podseća na sir, osetljvost, crvenilo ili otok na vaginalnom predelu, povećana potreba za slatkišima i testom, konstantni umor, anksioznost ili depresija.

Imajte u vidu da je pojačan sekret normalna pojava u trudnoći, pa je važno napraviti razliku između  normalnog pojačanog sekreta, i onog izazvanog kandidom.

Šta da uradim ako primetim simptome kandide?

Ukoliko primetite neki od ovih simptomam (ne čekajte da se pojave svi simtomi), potrebno je da što pre odete na pregled, gde će lekar na osnovu vaginalnog brisa utvrditi da li je reč o gljivicama ili nekom drugom uzročniku ovih simptoma. Ukoliko se radi o kandidi, vaginalni sekret će biti VI grupa čistoće.

Infekcija kandidom retko može da ugorzi život, ali postoje i situacije odnosno simptomi kada je neophodna hitna medicinska intervencija, a to su: visoka telesna temperatura, krvarenje iz vagine, povraćanje, nadutost stomaka ili naglo povećanje težine koje nije uzrokovano trudnoćom.

Kako se leči kandida u trudnoći?

Kandida se mora lečiti, bez obzira na jačinu simptoma. Budući da se trudnicama uglavnom ne preporučuje oralno uzimanje terapije, lekar će Vam možda najpre prepisati terapiju u vidu kreme. Imajte u vidu da će biti potrebno nekoliko dana dok ne osetite olakšanje. Čak i ako ranije osetite poboljšanje, nastavite da se pridržavate svoje terapije, jer gljivice mogu biti veoma uporne, i ponekad je potrebno ponavljati terapiju. Ukoliko Vam se čini da Vam krema ne  pomaže, svakako obavestite lekara i o tome, kako bi Vam promenio terapiju. Možda će terapija biti i u vidu vaginaleta koje sadrže klotrimazol, ili nekog drugog leka protiv gljivičnih infekcija. Terapija vaginaletama obično traje oko 7 dana, ali u drugom stanju može trajati duže.

Prevencija kandide u trudnoći

Pre svega, jedite zdravu i svežu hranu. Izbegavajte slatkiše, čokoladu ili voće sa puno šećera. Treba izbegavati i složene ugljene hidrate kao što su meko, sir, hleb. Trudnice takođe treba da vode računa o tome da ne dobiju previše kilograma, da nose pamučni donji veš, da menjaju veš redovno, kao i da izbegavaju sintetičku i preusku odeću. Manje je verovatno da ćete dobiti infekciju kandide ukoliko zadržite genitalnu regiju suvom (između ostalog, nakon plivanja obucite suv kupaći kostim ili veš), i vaginalnu floru u ravnoteži, iz razloga što gljivice rastu u toploj i vlažnoj sredini. Izbegavajte i parfimisane sapune i jake deterdžente za pranje veša. Nije ustanovljeno da ovi proizvodi doprinose razvoju gljivica ali mogu izazvati iritaciju intimne regije. Jogurt i kefir mogu biti od velike pomoći u regulisanju prirodnog balansa bakterija. Sveže voće nije samo poželjna i  zdrava hrana u trudnoći, već pomaže i jačanju imunološkog sistema, a time i sprečavanju infekcija kandide u trudnoći. Trudnicama se preporučuje i dosta vode na dnevnom nivou, kako bi uklonile toksine iz tela.

Da li se kandida može preneti na bebu?

Ukoliko imate infekciju kandidom u samoj trudnoći, ona ne može uticati na bebu i njen razvoj. Problem može nastati ako prilikom porođaja imate kandidu, jer se tada ona može preneti na bebu. Beba tako može dobiti gljivičnu infekciju usta, ili pelenski ojed. Ove infekcije se kod bebe lako leče, ali zato mogu biti opasnost za majku, jer se kandida u toku dojenja može preneti iz bebinih usta na bradavicu, odakle može dospeti u unutrašnjost dojke. Ponekad ju je jako teško iskoreniti, upravo zbog stalnog prenosa sa majke na bebu i obrnuto. Kod beba koje imaju slab imunološki sistem (kao prevremeno rođene bebe), ovo može biti i ozbiljna bolest, praćena visokom temperaturom.