Kako skinuti povišenu temperaturu kod deteta?

/ / Saveti za super mame

Šta je uzrok povišene temperature kod dece?

Glavni uzrok povišene temperature kod dece jesu infekcije. Virusi i bakterije koji napadaju organizam deteta, pokreću odbrambeni imunološki sistem koji se manifestuje kroz povišenu temperaturu. Uzrok temperature može biti sasvim bezazlen, ali temperatura ponekad može biti i pokazatelj neke ozbiljnije bolesti, zbog čega je uvek potrebno da lekar otkrije uzrok i shodno tome prepiše odgovarajuću terapiju.

Kada je potrebno odmah odvesti dete kod lekara?

Ukoliko temperatura nije visoka i stanje deteta nije ozbiljno, a niste u prilici da odmah odete kod lekara, za to vreme temperaturu možete detetu skinuti u kućnim uslovima (što je i tema ovog teksta).

Međutim, postoje situacije kada je potrebno veoma brzo reagovati i hitno odvesti dete kod lekara. To su sledeće situacije:

  • kada kod sebe nemate lekove za skidanje temperature ili nije moguće dati lek detetu
  • ukoliko primetite da dete pored same temperature ima i još neki problem, zbog čega plače, ječi, bezvoljno je, može samo da leži
  • ako dete doživi fras (bez svesti je, ukočeno je ili se naizmenično trese i opušta, pojavljuje mu se pena na ustima) – ovo je ozbiljna situacija kada je naročito važno brzo reagovati – na sreću, uglavnom se završava bez bilo kakvih posledica po dete, a kod lekara se vrlo uspešno rešava. Evo šta možete učiniti kod kuće, u ovoj situaciji : okrenite dete na bok, ne izvlačite mu jezik, istisnite mu u guzu celu tubicu Diazepama, a potom prstima  stisnutu tubicu izvadite (nemojte puštati tubicu dok je ne izvadite, kako se sadržaj ne bi vratio u tubu). Dete ne bi trebalo da bude u ovom stanju duže od 20 minuta, i većina dece nakon isteka ovog vremena spontano prestaje da se trese.

Kako skinuti temepraturu detetu u kućnim uslovima?

Dok tražite lek za skidanje temeprature (antipiretik), ili dok čekate da lek deluje (potrebno je oko 15 minuta da lek deluje),  najpre rashladite dete, što nije zamena za lek, već dopunsko pomoćno sredstvo. Pre svega, ne pokrivajte dete (to je zabluda baka i mama, da je dete pod temperaturom potrebno utopljavati). Pretopljavanje deteta samo povećava rizik od raznih komplikacija, na primer frasa. Ono što tada najbrže deluje, naročito kod visoke temperature (39 i više), jeste tuširanje deteta mlakom vodom, ili natopljavanje peškirića ili pelene mlakom vodom, tako da kapljice ostanu na koži deteta, nakon čega je potrebno da ga bez brisanja pustite da se prirodno osuši(naravno, bez pokrivanja). Iako neki lekari pepisuju rashlađivanje alkoholom u ovim situacijama, ovaj stav je prilično napušten, jer se pokazalo da voda ima jednako dejstvo kao i alkohol, a za dete je svakako prijatnija.

Kada je temperatura iznad 38 stepeni, bez obzira na rashlađivanje, potrebno je dati detetu i lek za obaranje temperature. Najprikladniji lekovi za obaranje temperature kod dece su paracetamol i ibuprofen, dok salicilati nisu preporučljivi, jer mogu dovesti do raznih komplikacija, koje mogu biti veoma opasne, naročito ako je izvor temperature virusna infekcija. Paracetamol i ibuprofen ne treba davati deci istovremeno (osim u retkim situacijama po uputsvu lekara). Kada jedan lek ne deluje kod deteta, treba promeniti drugi lek. Lekovi za snižavanje temperature (antipiretici) se uglavnom daju oralno, kao sirupi, ili u vidu tubice odnosno čepića, rektalno (kroz guzu). Čepići se ne daju u sitaucijama kada temperaturu prati i proliv, koji će lek samo pogoršati. Lekove za temperaturu nemojte davati detetu ako temperatura ne prelazi 38 stepeni, kao što ne bi trebalo ni davati ih unapred, odnosno preventivno, kako bi se sprečio rast temperature.