Izbor nameštaja za bebinu sobu

/ / Saveti za super mame
Izbor nameštaja za bebinu sobu

Ukoliko ste počeli da razmišljate o uređenju sobe za bebu, pre svega to shvatite kao opuštajuću aktivnost umesto kao stresni zadatak u kome možete da napravite grešku. Zapravo, tu i ne možete mnogo pogrešiti, jer šta god odaberete – najvažnija je Vaša ljubav, utkana u svaki komad nameštaja i dekoracije!

Ipak, možete se držati nekih najvažnijih smernica prilikom uređenja bebinog prvog prostora van maminog stomaka, a koje će Vam puno olakšati potragu.

Pre svega, neka Vam funkcionalnost i praktičnost budu prioritet u odnosu na praćenje trendova u uređenju enterijera i želju za prestižnim komadima nameštaja – beba u početku čak ni ne razlikuje boje, ali joj je potreban udoban dušek , jer bebe u toku sna najviše rastu i napreduju.

Dakle, glavni komadi nameštaja su: krevetac, garderober, pult za presvlačenje, komoda, polica ili neko drugo mesto za kozmetiku, stolica za ljuljanje / fotelja (za dojenje). Pored toga, neka bebina soba sadži i lampu (zatrebaće Vam kada u toku noći ulazite u bebinu sobu), sat, termometar (zbog odgovarajuće sobne temperature), zavese (za miran san u toku dana), vrtešku iznad kreveca.

Obratite pažnju na raspored – neka Vam pult za presvlačenje bude u blizini kreveca, a pored pulta kanta za smeće (za bacanje pelena), sat postavljen tako da ga vidite sa stolice na kojoj uspavljujete ili dojite bebu, a za koju je idealno mesto u blizini prozora, tako da možete da se opustite gledajući kroz prozor ili čitajući knjigu, dok je za lampu najbolje da stoji u blizini ulaznih vrata. Takođe, kako biste lakše presvukli bebu, neka rezervno čisto odelce, pelene, porttikla, maramice, kreme, omiljena igračkica – uvek budu u blizini pulta za presvlačenje. Pult, a ni krevetac, ne bi trebalo da budu uz prozor, ili izloženi promaji.

Rešetke na krevecu ne bi trebalo da budu previše razmaknute, kako beba ne bi mogla da ispusti flašicu, igračku i slično. Obratite pažnju i na to da između dušeka i ogradice ne postoji prostor gde bi se beba mogla zaglaviti ruku ili nogu, kao i je bebici udobno i mekano sa svih stana kreveca.

Naravno, tu je i veliki izbor dodatnih komada nameštaja i preslatke dekoracije, koji zavise od Vaše maštovitosti i ukusa – jastučići, zanimljiva posteljina i frotiri posle kupanja, lutke pravljene samo za Vašu bebu, ukrasi za zid ili vrteške, tapete i nalepnice, kreativne i zanimljive police i kutije od drveta ili drugih materijala za odlaganje bebinih stvari.

A tek kada beba malo poraste, tako da može da sedi, imaćete još veći izbor igračaka, dekoracije i ostale opreme!

Izbor nameštaja za bebinu sobu