Indukcija porođaja

/ / Saveti za super mame

Šta je indukcija porođaja?

Indukcija  ili izazivanje porođaja znači da  porođaj ne kreće spontano, sa kontrakcijama, već se on izaziva i započinje onda kada lekar proceni da je najbolje za majku i za bebu. Indukcija se razlikuje od stimulacije porođaja, što predstavlja ubrzavanje već započetog porođaja.

Potrebno je da budu ispunjeni određeni uslovi kako bi se primenila indukcija. Pored normalnog CTG-a (kardiotokografije) i zdravog rada srca bebe, posmatra se i Bišop skor (Bishop score).

Bišop skor je zapravo zbir ocena grlića materice na osnovu karakteristika kao što su pozicija, skraćenje, konzistencija, angažovanje glavice, dilatacija, a koji pokazuje da li je bolje raditi indukciju ili ne.

Kada se radi indukovanje porođaja?

Porođaj se po pravilu indukuje u sledećim slučajevima :

  • Kod prenesenog termina porođaja (postterminske trudnoće), odnosno kada je termin porođaja prošao za više od 7 ili 10 dana (toleriše se do 14 dana nakon termina, odnosno trajanje trudnoće najduže 42 nedelje od prvog dana poslednje menstruacije). U praksi se lekari manje oslanjaju na verovatni termin porođaja, koji ne mora biti tačan, već na procenjenu starost trudnoće i ploda uz pomoć ultrazvuka i drugih parametara.Razlog za indukovanje porođaja u slučaju prenesene trudnoće je to što se kod „prenesene“ bebe mogu javiti razne komplikacije u vezi sa posteljcom, koja tada počinje da gubi svoju funkciju, odnosno da stari, pa sve slabije snabdeva bebu hranljivim materijama i kiseonikom. Nakon 40. nedelje,  trudnice se intenzivno kontrolišu , kako se ne bi propustio neki od znakova pogoršanja stanja bebe , poznatog kao „patnja ploda“.
  • Kada je beba dosta krupna (preko 4 kilograma) , naročito kada je trudnica je sitnije telesne konstrukcije. Tada se lekari odlučuju na indukciju, i pomoćne metode koje će izazvati jače trudove, i lakše Međutim, treba imati u vidu i to da merenje veličine bebe ultrazvukom nije sasvim precizno i može varirati i do 20% u odnosu na stvarnu bebinu težinu. Takođe, indukovani porođaj ne bi trebalo zakazivati pre kraja 39. nedelje trudnoće, kod zdrave bebe i normalne trudnoće, a i tada se mora detaljnim analizama proveriti u kakvom stanju su bebina pluća, da li su dovoljno razvijena.
  • Kada je plovoda voda zamućena, zelena ili sadrži mekonijum , što je siguran znak da bi bebica trebalo što pre da izađe napolje, jer je u ovakvoj plodovoj vodi ona ugrožena. To takođe može biti i znak neke infekcije.
  • Kada dođe do pucanja vodenjaka, ali ne i do trudova (ili su trudovi jako spori, neredovni i jako bolni). Tada je moguće sačekati najviše 24 sata da trudovi krenu prirodnim putem, ali se u praksi uglavnom porođaj indukuje ranije, kako ne bi došlo do infekcije u materici i kako beba ne bi bila ugrožena.
  • Ukoliko trudnica ima visok pritisak, boluje od neke akutne ili hronične bolesti, dijabetesa, bolesti srca ili bubrega, tada je indukovanje porođaja najčešća opcija.

Kada se ne radi indukovanje porođaja?

Postoje situacije u kojima se indukcija ne primenjuje čak i ako je trudnoća poodmakla, odnosno potrebno je da se trudnoća završi, a rešenje je operativni zahvat odnosno carski rez. To se dešava kada je beba postavljena karlično, kada postoji disproporcija karlice i veličine bebe ili anomalija karlice, kada je prethodni porođaj izvršen carskih rezom, ili je u pitanju višeplodna trudnoća.

Kako izgleda indukovani porođaj?

Najpre se obavlja pregled, kako bi se utvrdilo stanje bebe, plodove vode i same trudnice pre početka porođaja. Ukoliko je došlo do pucanja vodenjaka, a nema trudova, može se raditi omekšavanje grlića materice indukcijom u obliku vaginalete ili premazivanjem gelom, kao i podsticanje trudova. Potrebno je oko sat vremena da ome metode omekšavanja grlića deluju, a ukoliko nemaju dejstvo, indukcija se daje direktno u venu.  Ako nije došlo do pucanja vodenjaka, vodenjak se buši pre davanja indukcije,ili pak posle davanja indukcije, dok se očekuje intenziviranje tudova. Probijanje vodenjaka na ovaj način nije bolno za trudnicu, već podseća na standardni ginekološki pregled.

Indukcija je infuzija hormona oksitokcina, kako bi se trudovi pojačali i regulisali, ukoliko se oni ne javljaju prirodnim putem ili su neredovni i spori, odnosno u pitanju je veštačko izazivanje trudova i porođaja.

Ukoliko su trudovi previše jaki i bolni za trudnicu, ona može dobiti epiduralnu anesteziju koja umrtvljuje karlični deo i umanjuje bol. Davanje epiduralne anestezije trudnica može i odbiti, a isto tako može je i zahtevati pre porođaja. Takođe, epiduralna anestezija se može zakazati i dogovoriti i nekoliko meseci pre porođaja.  Uz epiduranu anesteziju, obično se daju i kiseonik i infuzija. Osećaj blagog peckanja se obično javlja kod ove vrste anestezije, a porođajni bolovi postaju dosta manji.Ukoliko dođe do komplikacija prilikom indukovanog porođaja, trudnica se upućuje na carski rez.

Važno je da se odmah kada započne indukcija, počne pratiti ponašanje ploda, kao i materične kontrakcije (kardiotokografija ili CTG). Na osnovu toga se može uočiti odmah da li postoji „patnja ploda“, i da li su kontrakcije krenule.