Higijena zuba i desni u trudnoći

/ / Saveti za super mame

U trudnoći, ali i u periodu kada se trudnoća planira, je potrebno obratiti posebnu pažnju na higijnu desni i zuba. Pre same trudnoće, preporučuje se odlazak kod stomatologa, kako bi se na vreme otklonili svi kvarovi i sprečili potencijalni problemi.

Zašto dolazi do problema sa desnima i zubima u trudnoći ?

Često se dešava da upravo u trudnoći ubrzano propada zubno tkivo, dolazi do bolova, vađenja zuba koji su problematični, ali i  do ispadanja onih zdravih, kao posledice propadanja desni. Zapravo, sama struktura zuba se ne menja u trudnoći, ona ostaje ista, ali do problema dolazi zbog nedovoljne oralne higijene, kao i uticaja hormona.  Hormonski disbalans čini da zubi postaju osetljiviji na bakterije, i tako se povećava  mogućnost nastanka zubnih infekcija. Takođe, često se dešava da u trudnoći zadaju brigu oni zubi kod kojih su i pre trudnoće nastali problemi.

Koji su najčešći problemi sa zubima u trudnoći?

Dešava se da trudnice osećaju gađenje ili mučninu prilikom pranja zuba. Ipak, preskakanje pranja zuba ili nedovoljna higijena (npr. pranje bez paste kako bi se mučnina smanjila, ili sredstvo za ispiranje kao zamena– što se ponekad predlaže trudnicama) nikako nije preporučljivo, jer je u trudnoći potrebno pojačati, a ne smanjiti higijenu zuba.

Zbog potrebe trudnica za stalnim grickanjem nečega, često i slatkiša, dolazi do stvaranja karijesa. Naročito šećer dovodi do pojave karijesa, zato je posle svakog unosa šećera važno oprati zube, ili ako u tom trenutku to nije moguće – barem isprati usta vodom.

Kod mnogih žena se  drugom stanju javlja problem sa desnima, koje zbog hormona postaju osetljivije. Nivo hormona koji se menja može dovesti do toga da desni otiču, krvare prilikom pranja zuba, a javljaju se i bolesti kao što su gingivitis i paradontopatija.

Gingivitis ili upala desni se javlja kod zaista velikog broja trudnica, i može biti vrlo neprijatan. Delovi hrane koji se nakon obroka zadržavaju između desni i zuba privlače bakterije koje potom izazivaju upalu, a koja se manifestuje kroz pojavu crvenila, oticanja i krvarenja desni. Do upale desni često dolazi u drugom tromesečju.

Paradontopatija nastaje kada se gingivitis, odnosno upala desni, ne leči na vreme. Ovo je veoma ozbiljna bolest koja uništava tkivo koje drži zube i kosti, a koja može dovesti do ispadanja zuba i različitih infekcija, ali i do negativnih posledica po bebu.

Da li  problemi sa zubima u trudnoći mogu loše uticati na bebu?

U slučaju paradontopatije može doći i do preveremenog porođaja ili male težine bebe na rođenju.  Takođe, različite infekcije desni i zuba se mogu proširiti i na ostatak organizma, pa tako izazvati različite komplikacije u trudnoći. Jedna od tih komplikacije je i spontani pobačaj – zato je važno na vreme voditi računa.

Kako sprečiti probleme sa zubima u trudnoći?

Svakako je najbolji način izbeći probleme redovnim vođenjem računa o zubima i njihovom zdravlju i higijeni pre trudnoće. U toku trudnoće pridržavajte se saveta zubara koji Vam mogu sačuvti zube. Održavajte higijenu redovno i temeljno, unosite fluor (oko 1 miligram dnevno, u toku trudnoće a i tokom dojenja), redovno kontrolišite zube, menjate češće četkicu za zube jer ona može biti izvor bakterija, čistite paradontalne džepove posebnim četkicama namenjenim za to, unosite dosta vitamina D i kalcijuma,  vodite računa o ishrani ( a posebno izbegavajte slatkiše), koristite mekšu četkicu kako ne biste iritirali desni, i naravno, obavezno se javite zubaru ukoliko primetite bilo kakv problem sa zubima ili desnima. U prvih 12 nedelja trudnoće nije preporučljivo izlagati se zračenju rendgenom ( iako snimanje kod stomatologa ima minimalnu dozu zračenja). Ukoliko je ipak neophodno rendgensko snimanje, neka to bude na ispravnom aparatu, sa svim merama zaštite Vas i bebe. Tako možete sprečiti mnogo neželjene posledice.