Folna kiselina i njen značaj za bebu

/ / Saveti za super mame

Šta je folna kiselina?

Folat je vrsta vitamina B (B9), koji se nalazi u hrani, dok je folna kiselina forma folata u vitaminskim suplementima. Folna kiselina je važna za obavljanje mnogih funkcija u organizmu, a posebno u procesu rasta ćelija embirona i fetusa. Zajedno sa vitaminom B12, neophodna je za stvaranje novih krvnih ćelija. Unos isključivo kroz hranu obično nije dovoljan, zbog čega se preporučuje dodatak ishrani u vidu preparata folne kiseline.

Zašto je važna folna kiselina u trudnoći?

U trudnoći Vam je potreban povećan unos folne kiseline, gotovo za 100 posto. Nizak nivo folne kiseline u trudnoći se povezuje sa malom težinom novorođene bebe, kao i sa rizikom oštećenja nervne cevi, od koje nastaju mozak i kičmena moždina. To znači da bi nedostatak folne kiseline mogao izazvati i „defekt neuralne cevi“, koji može dovesti do prevremenog porođaja, odlubljivanja posteljice, teškog invaliditeta ili čak smrti ploda.  Zbog toga je preporučljivo koristiti folnu kiselinu i pre začeća, a naročito tokom prvih 12 nedelja trudnoće, jer se bebini vitalni organi stvaraju upravo u prvom tromesečju. Takođe, defekt neuralne cevi se može javiti u prvom mesecu trudnoće, kada mnoge žene ni ne znaju da su u drugom stanju. Upravo zbog toga, da bi se sprečio nedostatak folne kiseline,  ženama koje planiraju trudnoću se takođe preporučuje da unose folnu kiselinu barem tri meseca pre začeća. Dovoljna doza folne kiseline može sprečiti i srčana oboljenja, odnosno zaštititi srce i krvne sudove. U praksi se pokazalo i da je depresijia mnogo više izražena kod osoba kojima nedostaje folna kiselina. U nedostatku folne kiseline može doći i do zastoja u rastu i razvoju, do upale desni, gubitka apetita, dijareje, zaboravnosti,  pa i do mentalnih nedostataka. Unošenjem odgovarajuće doze folne kiseline smanjuje mogućnost oštećenja neuralne cevi za 50 do 80 posto, a smanjuje se i rizik od spontanog pobačaja.

 Koliko folne kiseline je potrebno unositi u trudnoći?

Preporučena doza za trudnice i žene koje planiraju trudnoću je oko 400 ug folne kiseline dnevno ( 0.4 mg ), a na preporuku lekara doza folne kiseline može biti i veća. U slučaju višeplodne trudnoće, odnosno kada žena nosi blizance ili više beba, preporuje se doza od 1000 ug (1 mg) folne kiseline. Prevelike doze nose rizik od smanjene apsorpcije cinka, potrebnog za rast i imunitet bebe, kao i zaštitu trudnice od infekcija. Međutim, ženama koje su već imale bebu sa defektom neuralne cevi, ili nekoga u porodici sa ovom anomalijom, potrebna je još veća doza, i to 4 mg. Deci u periodu rasta i razvoja se takođe preporučuje unošenje dodatne doze folne kiseline. U svakom slučaju, odgovarajuću dozu folne kiseline određuje lekar.

Namirnice koje sadrže folate

Folati se nalazi u namirnicama kao što su brokoli, krastavac, kupus, avokado, kelj, špargla, zelena paprika, cvekla, grejpfrut, pomoranža, dinja, ananas, banana, pasulj, semenke suncokreta, žitarice, spanać, blitva.