Flašice

/ / Mamin izbor

Flašica je prvi rekvizit koji je mami potreban po izlasku iz porodilišta sa svojom bebicom. U vezi sa izborom odgovarajuće flašice, mame postavljaju različita pitanja: kakvu flašicu odabrati i kakvu cuclu za flašicu, koliko flašica će biti potrebno, koje veličine, da li su bolje staklene ili plastične flašice, itd.

Pre svega, u zavisnosti od toga da li svoju bebicu dojite ili je hranite veštačkim mlekom, zavisi i broj potrebnih flašica, zbog toga što se bebice koje se hrane veštačkim mlekom češće poje. Mamama koje doje bebe preporučujemo da nabave za početak dve flašice, za mleko i za vodu, dok onima koje ne doje, preporučujemo više od dve flašice, iz pomenutog razloga.

Mame su često u dilemi da li su plastične flašice dovoljno dobre, iz straha da štetne supstance mogu preći u mleko, međutim, renomirani proizvođači tvrde da se one prave od potpuno neškodljivih materijala za bebu. Takođe, na raspolaganju su i staklene flašice, u koje mame ponekad imaju više poverenja.

Za početak, tačnije u prva tri meseca, bebici će sasvim odgovarati najmanje flašice, do 120 ml, budući da bebe u tom periodu uglavnom ne mogu da popiju više od 100 ml u jednom obroku.

Kada birate cuclu za flašicu, dobro je da ona bude po svom obliku što sličnija dojci, tj. bradavici. Postoje cucle od lateksa i od silikona. Dok je lateks elastičniji i mekši, silikon je trajniji. Cucle se razlikuju i po protoku. Postoje oznake od 1 do 8 koje označavaju vrstu protoka. Dok broj 1 označava „kap po kap“, i odgovara najmanjim bebama, broj 8 je za veće bebe.

Ukoliko bebica ima grčeve, postoje posebne cucle za flašice, upravo za ovu namenu, koje ograničavaju količinu vazduha koju beba proguta tokom hranjenja, odnosno smanjuje ga na najmanju moguću meru.

Potrebno je proveravati s vremena na vreme da li se rupica na cucli ili sama cucla oštetila, tako da parče slilikona ili lateksa ne dospe u mleko. Imajte u vidu da se korišćenjem rupica na cucli širi, što menja i sam protok, pa obratite pažnju i na to.