Epiduralna anestezija

/ / Saveti za super mame

Izbor načina porođaja

Mnoge buduće mame odmah po saznanju da su u drugom stanju, počinju da razmišljaju i istražuju o načinu na koji će se poroditi. Zbog različitih saveta i mišljenja na ovu temu, trudnice često ostaju zbunjene i nesigurne u svoju odluku. Sa jedne strane, jedan broj žena će im reći „Zašto bi se mučila, kada sve može da prođe bezbolno?“, a sa druge strane su komentri poput „ Naše prabake su se porađale u polju – nije to ništa strašno, izdrži!“.

Pre svega, važno je da znate sledeće: porođaj je veoma individualno iskustvo, koje se bez obzria na način koji odaberete, razlikuje od porodilje do porodilje. Uvek imajte u vidu to da ćete za isti način porođaja čuti različita iskustva – kako žena koje su se porađale za 15 minuta ili kraće, do onih koje su se porađale 15 sati.  To ne bi trebalo da Vas unapred plaši ili obeshrabri, važno je samo da prikupite što više informacija o načinu porođaja koji odaberete , kao i to da u porođajnu salu uđete sa pozitivnim mislima i stavom, jer Vam mentalna snaga može i te kako olakšati porođaj.

Šta je epiduralna anestezija na porođaju i kako se ona daje?

Ukoliko ste razmišljali o epiduralnoj anesteziji na porođaju,  ovim tekstom ćemo pokušati da Vam približimo celu proceduru, i razrešimo dileme po pitanju ovog načina porađanja.

Savet u nastavku je kako iz ugla medicine, tako i iz ugla mama koje su prošle i porođaj prirodnim putem i porođaj sa epiduralnom anestezijom.

Svaka anestezija je način da se bol smanji ili potpuno neutrališe. Epiduralna anestezija je vrsta anestezije koja se daje sterilnom iglom, u prostor između kičmene moždine i membrane koja okružuje kičmenu moždinu.

Najpre se daje lokalni anestetik na mesto gde će sa aplikovati anestezija. Priključuje se i kateter kroz koji će anesteziolog, u zavisnosti od toka porođaja i u konsultaciji sa akušerom, dodavati  anesteziju u određenim, potrebnim dozama. Poput anestezije koju dobijate kod zubara, i ovaj anestetik blokira nerve koji prenose bol, a po prestanku njegovog dejstva,  nervi vraćaju svoju funkciju i osećaj u donjem delu leđa se postepeno vraća. Važno je da prilikom postavljanja epidrualnog katetera ostanete potpuno mirni, kako bi se igla pravilno postavila.  Ponekad je potrebno ponoviti ceo proces, ukoliko se kateter ne postavi pravilno. Epidrualni kateter ostaje i nekoliko sati nakon porođaja.

Cela procedura traje otprilike 20ak minuta, a potom je potrebno još 15 do 20 minuta da anestezija deluje. Dejstvo epiduralne anestezije traje između 60 i 120 minuta, tako da je praksa da se dodatna doza daje na svakih 90 minuta tokom porođaja. U nekim slučajevima, dodatna doza anestezije se daje i po završetku porođaja.

Da li epiduralna anestezija neutruališe bol?

Tokom dejstva epiduralne anestezije, nećete osećati bol, ali ćete osećati napone, koje bi trebalo da iskoristite tako da sebi olakšate porođaj, u šta će Vas akušer uputiti, zato je važno da slušate instrukcije na porođaju, kao i da primenjujete tehnike disanja koje ste prethodno vežbale tokom trudnoće.

Iskustva mama sa epiduralnom anestezijom 

Neke mame kažu da ipak osećaju bol, ali ne nepodnošljiv bol, ili ne u onoj meri koliko je to slučaj sa prirodnim porođajem. Takođe, druge kažu da uopšte ne mogu da zamisle porođaj bez epidurala, jer u velikoj meri olakšava ovo iskustvo. Mame kažu i da se posle porođaja oseća svrab po telu, odnosno neprijatan osećaj.  Kod nekih žena, kontrakcije se neujednačeno osećaju, a dešava se i da se bol ne oseća ujednačeno na obe strane, odnosno da jedna strana bude potpuno oduzeta, a u drugoj se i dalje osećaju kontrakcije, što se, opet, u zavisnosti od slučaja do slučaja može promeniti do kraja porođaja – kod nekih porodilja se anestezija rasporedi pravilno i ujednačeno, dok kod drugih njeno dejstvo do kraja porođaja ostaje neujednačeno. Ima majki čije iskustvo sa epiduralnom anestezijom je takvo da im je toliko prijatno, da zadremaju tokom porođaja, ali i onih koje danima nakon porođaja sa epiduralom osećaju bolove u kičmi. Ponekad, potrebno je koristiti vakuum, jer naponi porodilje nisu dovoljno jaki ili se ona oseća previše slabo. Zbog gubitka osećaja kada je bešika puna, postavlja se i urinarni kateter.

 

Koje uslove je potrebno ispuniti da bi se dala epiduralna anestezija?

Da biste primili epiduralnu anesteziju, potrebno je da Vam grlić materice bude otvoren između 3 i 5 centimetara, kao i da imate jake kontrakcije, koje se ponavljaju na svaka 2-3 minuta.  U praksi, nije uvek slučaj da se ovi uslovi strogo poštuju, odnosno, epidural se daje i kada je grlić, recimo, otvoren i manje od 3 centimetra.  Da biste doneli odluku, nekoliko nedelja pre porođaja se konsultujte sa svojim lekarom, koji će proceniti da li je to adekvatan način porođaja za Vas, i uputiti Vas na određene analize koje bi prethodno trebalo da uradite, kao što je analiza krvne slike, vreme krvarenja, vreme koagulacije, biohemijska analiza. Svakako, proverite i da li je u porodilištu u kome ćete se porađati epiduralna anestezija besplatna ili se plaća.

Da li je epiduralna anestezija štetna po zdravlje?

Epidrualna anestezija na porođaju se smatra bezbednom, ali svakako postoji i mogućnost pojave neželjenih efekata.

 Međutim, važno je pre svega koliko često se zapravo ti neželjeni efekti uopšte javljaju. Pa tako, korisno je znati da se recimo glavobolja nakon epidurala, kao neželjeni efekat, javlja kod otprilike jedne od 100 porodilja, da se pad pritiska javlja kod jedne od 50 žena, povreda nerva kod jedne od 1000 žena, infekcija kod jedne od 50.000. žena, ,  gubitak svesti kod jedne od 100.000. žena, paraliza kod jedne od 250.000. žena.

Svakako, dobro razmislite , i posavetujte se pre svega sa svojim lekarom kada je odluka o izboru porođaja i epiduralne anesteziju u pitanju.