Da li sam trudna?

/ / 40 nedelja trudnoce

Kada očekujete da zatrudnite, može se desiti i da umislite simptome trudnoće, a takođe je moguće da nijedan od simptoma nije tako očigledan.

Ipak, evo nekih tipičnih simptoma.

Primetićete da su Vam grudi osetljivije, slično onom osećaju kada očekujete menstruaciju. To se obično dešava par nedelja nakon začeća. Takođe, koža oko bradavica može postati tamnija nego inače, a vene na grudima nešto izraženije.

Možda ćete primetiti i blago krvarenje, koje podseća na menstrualno, ali razlikuje se po tome što je krv više rozikasta i bleda, a krvarenje se zaustavlja. Do ovog krvarenja dolazi par dana pre uobičajenog termina menstruacije, odnosno sedam do deset dana nakon ovulacije. Ovakvo krvarenje može značiti da se embrion usađuje u matericu.

Primetićete možda i neuobičajen umor, učestalo mokrenje ili povišenu temperaturu, budući da se Vaše telo prilagođava novonastalim promenama.

Ono što često motiviše trudnice da urade test, jeste mučnina i povraćanje, koji se mogu javiti veoma rano u trudnoći, upravo na samom početku.

Nakon svih ovih signala, ostao je jedan od najsigurnijih – izostanak menstruacije. Vreme je da se testirate.

Ukoliko sumnjate da ste u drugom stanju, možete se testirati putem krvi i putem urina.

Test iz urina se može nabaviti u skoro svakoj aptoteci, i može se uraditi u kućnim uslovima. Najpouzdaniji rezultat ovaj test će Vam dati 10ak dana nakon očekivane menstruacije, mada postoje testovi putem urina koji mogu i ranije dati rezultate. Pod uslovom da se ne testirate prerano i pravilno koristite test, pouzdan je čak 97 %. Ovaj test pokazuje prisustvo hormona trudnoće ( HCG hormona).

Test iz krvi se radi u laboratoriji i pokazuje nivoe hormona trudnoće (HCG) u krvi. On može nekoliko dana ranije u odnosu na test iz urina detektovati trudnoću.

Test je pozitivan ?

Čestitamo! Spremite se za avanturu.