Cucle

/ / Mamin izbor

Kada dođe na svet, beba već ima refleks sisanja. Sisanje cucle (dude ili varalice, kako se još naziva) stimuliše otpuštanje hemikalija iz mozda koje smanjuju stres i umiruju bebu, tvrde pedijatri. Može biti od velike pomoći kada je beba uznemirena ili razdražljiva. Cucla pomaže i da disajni putevi bebe ostaju otvoreni dok  beba spava. Zbog toga, pedijatri predlažu da se bebi da cucla  pre spavanja, noću.

Preporučljivo je da se cucla koristi  ne pre navršenog prvog meseca života, i ne pre navikavanja na dojku, a najduže do 18. meseca života. Ovo uglavnom zavisi od toga na koji način beba koristi cuclu. Ukoliko beba ne sisa cuclu previše energično, može je koristiti i duže, s tim da tada određeni pedijatri upozoravaju na moguće zdravstvene rizike, među koje se ubraja i veća sklonost ka upali uha, zbog promene pritiska prilikom sisanja, kao i rizik od nepravilnog zagrižaja kod deteta (malokluzije). Preporuka mamama je da cuclu ne daju bebama pre nego što ih podoje, već nakon toga.

 Čišćenje cucle je potrebno svakog dana, kao i kada god cucla padne ili se isprlja na drugi način. Čista duda je ona koja je oprana pod mlazom tople vode, i mame nikako ne bi trebalo da „čiste“ cuclu tako što je stave u svoja usta – na taj način se mogu preneti razne bakterije.

Pored izbora odgovarajuće veličine i modela, treba prepustiti bebi da sama odabere kada i koliko će koristiti cuclu. Ne bi trebalo da beba cuclu koristi previše, odnosno da ona detetu bude stalno nepohodna, jer stalno sisanje cucle može sprečiti smeh, gukanje, a kasnije i izražavanje bola, sreće i drugih osećanja. Zato je važno koristiti cuclu planski, u određenim situacijama, a ne non-stop.