Blizanačka trudnoća

/ / Saveti za super mame

Blizanci –  dupli blagoslov i povećan rizik

Već na prvom ultrazvučnom pregledu, lekar će Vam reći koliko beba najverovatnije imate u materici, a do 16.nedelje trudnoće ćete to svakako pouzdano znati. Dakle, uglavnom već u prvom tromesečju možete saznati da li se radi o blizanačkoj trudnoći.

Kada kažete okolini da nosite blizance, verovatno ćete izazvati oduševljenje, budući da su prva asocijacija na blizance dupla kolica, ista odelca, a roditelji koji očekuju blizance smatraju se duplo blagoslovenim. Iako svakog dana na svet dolaze zdravi blizanci, blizanačka trudnoća je sama po sebi rizična trudnoća i uglavnom zahteva veći oprez nego u slučaju jedne bebe, o čemu će biti reči u tekstu. Ovo svakako nije razlog za strah, već samo za povećan oprez.

Šanse za blizanačku trudnoću

U poslednjih 20ak godina, broj blizanačkih trudnoća je znatno uvećan. Jedan od razloga je lečenje neplodnosti, kada se usled stimulisanja jajnika u toku meseca proizvede više od jedne jajne ćelije.

Slično je u slučaju vantelesne oplodnje, kada se usled stimulacije jajnika dobija između 3 i 13 jajnih ćelija, a nekada i puno više. Tako lekari izdvajaju između 5 i 8 embriona, od kojih biraju najkvalitetnije i od toga u matericu stavljaju 2 ili 3, u zavisnosti od želje buduće majke. Lekari najčešće izbegavaju da to bude veći broj, budući da su višeplodne trudnoće često rizične.

Takođe, starost majke može uticati na to da li će trudnoća biti jednoplodna ili višeplodna. Naučnici tvrde da se sa povećanjem godina starosti majke povećava šansa za višeplodnom trudnoćom, jer što je žena starija, telo koristi više hormona da bi se pokrenula ovulacija, pa je tada i veća šansa da se oslobodi više od jedne jajne ćelije.

Korišćenje antibebi pilula često može rezultirati time da se nakon prestaka njihovog korišćenja, usled burnije reakcije jajnika, oslobađa više od jedne jajne ćelije.

Genetika, tačnije nasleđe sa majčine strane, ukoliko je u porodici bilo blizanačkih trudnoća, drastično uvećava šansu za još jednom višeplodnom trudnoćom.

Jednojajčani i dvojajčani blizanci

U svim gorepomenutim slučajevima nastanka blizanačke trudnoće, nastaju dvojajčani blizanci. To znači da su dve različite jajne ćelije oplođene, od strane različitih spermatozoida, što znači da dve bebe koje su dvojajčani blizanci ne moraju previše ličiti, odnosno biti identični kako se očekuje kada je reč o blizancima. Oni će samo lićiti, kao braća i sestre od istih roditelja.

U slučaju jednojajčanih blizanaca, radi se o tome da je došlo je do deobe jedne iste oplođene jajne ćelije na dva dela, koja su identična po svom genetskom materijalu.  Međutim, iako imaju isti DNK, blizanci ne moraju biti potpuno identični, već oni uvek imaju određena obeležja na osnovu kojih ih, pre svega roditelji, mogu razlikovati. To se događa zbog faktora iz okoline, unutar ili izvan materice. Takođe, isti gen se ne mora na isti način odraziti na svakom blizancu. Međutim,  u slučajevima kada se ustanovi određeni genetski poremećaj kod jedne bebe koja je jednojajčani blizanac, postoji velika verovatnoća da ga ima i druga beba, što u slučaju dvojajčanih blizanaca ne mora biti slučaj.

Kako ćete znati da li nosite jednojajčane ili dvojajčane blizance?

Da bi Vam lekar pozudano rekao da li su blizanci jednojajčani ili dvojajčani, biće potrebno da trudnoća malo odmakne. Ukoliko su obe bebe u jednoj placenti, svakako je reč o identičnim, odnosno jednojajčanim blizancima. Ako svaka beba ima svoju placentu, nije moguće sa sigurnošću reći da li se radi o jednojajčanim ili dvojajčanim blizancima. Oko 20 odsto jednojajčanih blizanaca ne deli jednu, već se nalaze u odvojenim posteljicama.

Takođe, ukoliko su bebe različitog pola, onda su one sigurno dvojajčane. Jer, kada se podeli jedna ista jajna ćelija, sa istim genetskim materijalom, ona ne može dati dve bebe različitog pola.

Ponekad se dešava da ultrazvuk ne pokaže jasno da li se radi o jednojajčanim ili dvojajčanim blizancima, kao i da pokaže dve posteljice i jedan pol, pa se to saznaje tek na porođaju, ili kako bebe rastu. Recimo, ukoliko okolina ne razlikuje vaše bebe, oni su vrlo verovatno jednojajčani blizanci. Ukoliko postoje bilo kakve očigledne razlike, poput boje kose, očiju ili drugih karakteristika, radi se o dvojajčanim blizancima.

Rizici i komplikacije kod blizanačke trudnoće

Lekar će Vam uvek reći da blizanačka trudnoća zahteva poseban, pojačan nadzor, koji podrazumeva pre svega češće kontrole tokom trudnoće, kako bi se svi rizici blagovremeno uvideli i kako bi se reagovalo na vreme u slučaju bilo kakve komplikacije.  Važno je da Vas lekar upozna sa potencijalnim komplikacijama do kojih može doći, i čega bi trebalo da se čuvate. Ono što lekari često pokušavaju da spreče, kada je u pitanju blizanačka trudnoća, jeste prevremeni porođaj i  posledice koje on može imati po bebe.

Prva i najčešća preporuka lekara trudnicama koje nose blizance, jeste mirovanje, kao i to da više borave u krevetu, da se ne umaraju, budući da mirovanje može produžiti trajanje trudnoće. Ponekad je potrebno da trudnica u drugoj polovini trudnoće provede neko vreme u bolnici, u cilju detaljnijih analiza i praćenja trudnoće i razvoja beba.

Moguće je da ćete unositi kortikosteroide, koji pomažu jačanje pluća beba, kako bi se pluća što više razvila u slučaju prevemenog porođaja, koji je veoma česta pojava kod višeplodnih trudnoća.

Pored prevremenog porođaja, kao najvećeg rizika, postoje i drugi rizici kod blizanačke trudnoće.

Jedan od čestih problema, jeste da se blizanci neuravnoteženo razvijaju, budući da se hranljive materije ne raspoređuju u istom nivou kod obe bebe. Posledica toga može biti da jedan blizanac dobija previše, a drugi nedovoljno hranljivih materija, što je zapravo opasnost i za jednu i za drugu bebu.  Ovo se može videti na ultrazvuku, što je još jedan razlog za češće kontrole.

Kod blizanaca se često javlja i problem zapetljavanja pupčanom vrpcom, kao i problem sa posetljcom – kada posetljica leži na ušću materice, zbog čega sprečava vaginalni porođaj. Veća je i opasnost od odlubjivanja posetljice nego u slučaju trudnoće sa jednom bebom, što može izazvati velike gubitke krvi i predstavljati opasnost kako za bebe, tako i za majku.

Ono što je naročito česta komplikacija kod blizanačke trudnoće, a samim tim i porođaja, jeste položaj beba, koji može biti takav da je jedna beba postavljena poprečno umesto uspravno, ili karlično, što sve ima za rezultat nemogućnost porođaja prirodnim putem već carskim rezom.

Priklještenje pupčane vrpce, zbog čega jedna beba recimo dobija manje kiseonika, je još jedan potencijani rizik koji je učestaliji kod blizanačkih trudnoća.

Na kraju, važno je da znate da blizanačka trudnoća ne mora biti nikakvo strašno iskustvo, niti mora biti praćena bilo kakvim problemima – ali da svakako zahteva poseban oprez. Pravovremenim dijagnostikovanjem stanja obe bebe i praćenje uputstava lekara tokom trudnoće može znatno pomoći trudnicama da blizanačka trudnoća protekne lako i uspešno.