Bebino prvo letovanje

/ / Saveti za super mame

Šta je obavezno znati pre odlaska na letovanje sa bebom?

Ukoliko ste se odlučili na letovanje sa bebom, imajte u vidu da bi bilo poželjno, pre svega, da ona ima barem 3 meseca. Prvo pravilo jeste da se maksimalno prilagodite bebinom dnevnom ritmu (spavanje, hranjenje, kupanje, menjanje pelena), kao i kada ste kod kuće. Ukoliko putujete na dalje destinacije, u drugoj vremenskoj zoni, nekoliko dana pred pot polako menjajte vreme hranjenja i uspavljivanja bebe, kako bi se ona na vreme privikla.  Imajte u vidu da će beba između ovih aktivnosti zahtevati Vašu pažnju i vreme za igru – pripremite se na to. Bebi  verovatno neće biti problem da se navikne, a najveće promene za nju su promena mesta spavanja i nepoznata sredina. Vodite računa o temepraturnim razlikama, i o tome da bebu ne izlažete prevelikoj gužvi, gde bi mogla pokupiti neki virus ili se prehladiti.

Zaštita bebe od sunca

Nikako ne zaboravite da na letovanje ponesete bebine kapice, šeširiće, kreme sa visokim zaštitnim faktorom. Dakle, za bebu važe mnogo strožiji uslovi zaštite od sunca nego kod odraslih, jer njena koža još uvek nije uspostavila proizvodnju melanina i prirodnu zaštitu od UV zračenja. Zato nipošto ne izlažite bebu suncu direktno, čak ni kada je oblačno.  Zaštitite je i u hladovini kremom.  

Kupanje sa bebom na letovanju 

Kada je reč o kupanju, imajte u vidu da ako je voda Vama prohladna, bebi je svakako hladna, i ne bi trebalo da beba provodi u vodi duže od 10ak minuta. Svakako pratite bebinu reakciju na vodu. Ne dozvolite da joj, recimo, usne poplave ili da se beba trese – tada je definitivno vreme da je izvadite iz vode. Po izlasku iz vode, obavezno isperite bebinu kožu od morske soli ili hlora u bazenu. Birajte čisto mesto za kupanje sa bebom. 

Bezbedno putovanje 

Pre putovanja nabavite sedište za automobil za bebu, proverite da li je ono dobro pričvršćeno i da li je beba u njemu bezbedna, da li joj je udobno.  Sedište za bebu je poželjno i ukoliko putujete drugim prevoznim sredstvom. Mislite na vreme i o temperaturi u automobilu, kao i o zaštiti za stakla od sunca. Ne planirajte previše aktivnosti u prvim danima bebinog prvog putovanja, ako je moguće.

Kako spakovati torbu za bebu na letovanju?

Ono što je takođe obavezno da imate pored sebe je torba za bebu, sa svim onim stvarima potrebnim za nepredviđene situacije. Kako bi Vam bilo jednostavnije da sve organizujete, izaberite za početak torbu koja ima više pregrada, džepova, rafješlusa.  Veličinu torbe, odnosno broj potrebnih stvari određuje vreme koje planirate da provodite napolju. Ukoliko je to vreme kraće (u smislu do dva sata), ponesite samo osnovne stvari – cuclu, pribor za hranjenje, pelene, rezervnu odeću, plastičnu kesu za odlaganje prljavih pelena ili zaprljane odeće, kao i rezervnu presvlaku za sebe. Možete poneti i par igračaka, kremu za osip, ili jastučiće za bradavice, ukoliko dojite bebu. Ovo naročito važi ako ste duže vremena napolju.