Bebina prva zima

/ / Saveti za super mame
Beba i zima

U ovom tekstu saznaćete sledeće stvari vezano za bebina prvu zimu? Kada beba sme i koliko napolju da bude zimi? Kako da negujemo bebinu kožu zimi? Kako je obući zimi?

Kada i koliko beba sme napolju zimi?

Bebe treba što češće da budu napolju, na svežem vazduhu bez obzira na godišnje doba. Čist vazduh prijaće vašoj bebi, a mnogi bebci najslađe spavaju baš napolju pa je to idealna prilika da se i vi odmorite i uživate u šetnji.  Ukoliko nema smetova, ne pljušti kiša i nije neko veliko nevreme koje ne odgovara ni odraslima, slobodno svakodnevno izvodite bebu napolje. Za vašu bebu su opasniji zatvoreni prostori, posebno mesta na kojima boravi puno ljudi. Zato izbegavajte tržne centre i odlazak sa bebom na slična mesta.

Kako obući bebu za šetnju po zimi?

Bebu obucite slojevito i pazite da je ne pretoplite. Vodite računa i o meterijalima odeće za bebe. Nije važno samo da odeća bude topla već da bude i udobna i da ne iritira bebinu osetljivu kožu. Ono što je u samom kontaktu sa bebom (bodići, čarape, zeke..) treba da je od potpuno prirodnog materijala.

Od hladnoće, vetra i padavima, zaštitite bebu zaštitom za kolica i pokrite je ćebetom.

Kako zimi negovati bebinu kožu?

Bebina koža je zimi posebno osetljiva i može da bude izrazito suva. Koža koja je suva pogodna je za razvoj ekcema i drugih kožnih oboljenja i promena. Nasa preporuka jeste da koristite Fresh Baby Pavlocrem koja je specijalno kreirana za osetljivu kožu beba. Bebu nemojte kupati u vodi koja je pretopla. Idealna temperatura vode treba da bude između 35 i 37 stepeni.

Šta ako bebi curi nosić?

Promene temperature i izlasak iz toplog u hladno može pojačati sekreciju iz bebinog nosića. Takođe, suv vazduh u stanu može dovesti do začepljenja bebinog nosića, što može otežati hranjenje i spavanje bebe. Ukoliko vaša beba dobije temperaturu – više o tome možete pročitati ovde!

Važno je radovno bebi čistite nos. Sekret iz nosića redovno odstranjujte sa malim aspiratorima i koristite fiziološki rastvor za bebin nosić.

Beba u kući ili stanu?

U zimskom period u stanovima i kući je često pretoplo, a suv vazduh neće prijati bebi kao ni vama. Zato što češće provetravajte  prostorije u kojima beba. Poželjno je da koristite i ovlaživače prostorije. Alternativno, možete umesto ovlaživača postaviti posudu sa toplom vodom u blizini bebinog krevetića i koru mandarine.

Ako vam se svideo ovaj tekst podelite ga putem svojih društvenih mreža i pratite našu Facebook stranicu za još korisnih saveta. Takođe, pišite nam u inboxu stranice o čemu biste voleli da vam pišemo! 🙂