Beba prvi put na letovanju – 5 stvari koje morate da znate

/ / Saveti za super mame

Planirate prvi put sa vašom bebom na letovanje, ovu su, po našem mišljenju 5 pravila kojih biste trebali da se pridržavate dok ste na letovanju! Pa da počnemo:

1. Na prvom mestu je higijena!

Na moru važe ista pravila kao i u vašem domu: bebama navucite pelene, jedino ako ne uživate da trčite za njima sa lopaticom i plastičnom kesom u ruci.

Mokrenje u moru nije razlog za brigu, ali trčanje u more u trenutku kada ste se opružili na peškiru ili ležaljci – i nije baš prijatno, verujte nam na reč 😀 ! Ukoliko se vaša deca polako privikavaju na nošu, ponesite je obavezno. Takođe nemojte da zaboravite vlažne maramice, jeste da je more odmah tu, ali verujemo da su vlažne maramice najbolja opcija. Naša preporuka su Fresh vlažne maramice za bebe, koje možete pronaći u svim prodavnicama širom zemlje.

2. Brčkanje prvi put?

Ukoliko je voda topla, nema velike gužve i buke koja bi mogla da uplaši bebu, možete sa njom da se približite moru i vidite kako reaguje kada joj pokvasite rukicu ili nogicu. Malo kratkog brčkanja neće da škodi (beba pritom mora da bude primereno zaštićena kremom za sunčanje, a bilo bi poželjno i šeširićem). Beba je počela da vam puzi, obavezno joj navucite „mišiće“ ili pojas za plivanje. Za tili čas može da otpuzi do plićaka. U svakom trenutku pratite gde se nalazi vaše dete!

Beba, nikada ne bi smela da bude bosa i golišava na pesku ili kamanju, pogotovo kada je znatno mala. Kada se igra ili drema na plaži, uvek je umotajte ili postavite u mekani peškir, koji će da upija znoj. Direktan dodir peska ili kamenja i nežne bebine kože može da izazove iritaciju ili infekciju. Devojčicama preti upala spoljašnjeg dela genitalija ako ne nose kupaće gaćice. Nemojte da se uznemirite ako vaše dete stavi pesak u usta. Navedite ga da ispljune pesak, pa mu očistite unutrašnjost usta vlažnom krpicom. Ako pesak uđe u bebine oči, dobro ih isperite čistom vodom ili fiziološkim rastvorom, i pazite da ne trlja oči. Kada stignete kući, temeljno okupajte bebu, a posebnu pažnju posvetite ispiranju pregiba na telu.

Gumene sandale su veoma praktičan dodatak. Iako je za stopala dobro da dete hoda bosonogo po pesku ili kamenju, plaža neretko skriva neugodna iznenađenja, ponajpre za najmlađe: odbačene opuške, komadiće stakla, razbijene školjke, ali nekada i samo kamenje može biti problem za njihova stopala. Zato se preporučuje zaštita nežnih bebinih nožica gumenim sandalicama za plažu. Kada se uverite da je deo plaže na kome se nalazite bezbedan, onda možete da izujete vaše dete.

4. Zaštita od Sunca

Ukoliko mislite da smo u senci suncobrana zaštićeni od štetnog sunčevog zračenja, varate se, pogotovo za male bebice, koji su prvi put izloženi takavim UV zracima, njima je potrebna posebna zaštita. Zaštitnu kremu nanesite 20 minuta pre izlaska napolje, a zatim redovno obnavljajte mazanje na svaka dva sata, kao i nakon svakog kupanja. Posebno obratite pažnju na nos, uši, jagodice, vrat, gornji deo stopala i pregibe iza kolena i laktova – koji su takođe izloženi suncu, ali se retko kad setimo da ih zaštitimo kremom!

5. Hidrirana beba i kako da prepoznate da li joj nedostaje tečnost?

Potpuna zaštita i dobro zdravlje podrazumevaju dovoljno tečnosti: za bebe na dohrani – vodu, ne previše hladnu, a za bebe do šest meseci – majčino mleko. Zato je najbolje da na plažu ponesete prenosni frižider za čuvanje bebinih obroka i napitaka. Pored toga, potrebno je da se beba redovno rashlađuje vodom u spreju, jer je njen odbrambeni sistem protiv vrućine nerazvijen. Kako da prepoznate da je beba hidrirana? Prepoznaćete da je dete dehidrirano ako ne mokri šest od osam sati, ukoliko je mokraća tamnije boje i jačeg mirisa, dete nema energije, usta su mu suva, plače bez suza. Znakovi ozbiljne dehidracije su upale oči, hladne šake i stopala, preterana pospanost ili ošamućenost, kao i „utonula“ velika fontanela. Potrebno je da se detetu odmah dâ oralni rehidracijski rastvor, a zatim da se često hidrira tečnošću. U ozbiljnijem slučaju je neophodno potražiti lekarsku pomoć.

Ako vam se svideo ovaj tekst podelite ga putem svojih društvenih mreža i pratite našu Facebook stranicu za još korisnih saveta. Takođe, pišite nam u inboxu stranice o čemu biste voleli da vam pišemo! 🙂