Bake i deke i njihova uloga u odrastanju deteta

/ / Saveti za super mame

Ako ste i Vi odrastali sa bakom ili dekom, ili ih često posećivali, onda znate koliko je za decu lepo i korisno da sa njima provode vreme. Bake, deke i njihovi unuci imaju različita znanja i veštine koje razmenjuju jedni sa drugima, što proširuje znanja i jednih i drugih, razvija njihov odnos, a i blagotvorno utiče na psihološki i socijalni razvoj deteta. Bake i deke su izvor podrške, razonode i ljubavi.

Oni  uglavnom rado prihvataju sve zadatke i obaveze u odgajanju unučadi, što posebno oplemenjuje njhove živote, život deteta, a roditeljima predstavlja važnu pomoć. Šta više, oni osećaju zahvalnost jer su im ti zadaci povereni. Bake i deke su tu da paze decu, pripremaju im hranu, promene pelene ili ih odvezu u školu, neguju kada su bolesni, pristaju na različite igre koje deca predlože, bez previše nagovaranja. Često, zaboravljaju na svoje probleme, i kao da se odjednom podmlade i dobiju snagu za sve. Za razliku od roditelja, bake i deke nemaju tu direktnu vaspitnu ulogu u životima dece, zbog čega deca obožavaju da provode vreme sa njima, osećaju se opuštenije u  njihovom društvu, često su otvorenija sa njima i poveravaju im se.

Zahvaljujući svojim godinama i iskustvu, oni mogu dati detetu veoma korisne savete i mišljenja, učiti ih pravim vrednostima, moralu, istrajnosti, odgovornosti, poštenju, pomaganju, vrednom radu, i drugim vrednostima koje su stekli tokom svog života. Deke i bake uče decu o porodičnom poreklu, tradiciji, prepričavajući im razne zanimljive priče predaka. Zahvaljujući njima, deca stiču predstavu o tome ko su i odakle dolaze, o porodičnom nasleđu, što je za dete takođe korisno i zanimljivo.

Pored toga, bake i deke kod dece podstiču osećaj sampouzdanja, sigurnosti, zaštićenosti, pripadanja, kao i njihov socijalni, emotivni i psihološki razvoj.  Istraživanja su pokazala da deca koja su u detinjstvu osetila ljubav baka i deka i provodila vreme sa njima, pokazuju bolji uspeh u školi, emotivnija su, prilagodljivija, društvenija, sposobna da održavaju prijateljstva, imaju veće samopoštovanje.

Bake i deke su dodatni uzor svojim unučićima, a uz to, oni često imaju više i vremena za čitanje ili pričanje priča, različite igre,  učenje novih veština, zbog čega se između baka i deka i uničića stvara jedan poseban odnos, prožet internim šalama, ritualima, tajnama. Zato su parkovi puni baka i deka koji pridržavaju bicikl, nose rančeve, guraju kolica ili šutiraju lopte! Jednostavno, bake i deke su nezamenljivi, zato pustite decu da provode što više vremena sa njima.