Adaptirano mleko

/ / Mamin izbor

Majčino mleko je apsolutno najbolja hrana za bebu, sve do 6. meseca života, i ono zadovoljava apsolutno sve bebine nutritivne potrebe. Međutim, iako nijedno mleko ne može u potpunosti zameniti majčino, za sve mame koje nisu u mogućnosti da doje svoje bebe, napravljeno je adaptirano mleko, kao najzdravija moguća altrenativa majčinom mleku.

Adaptirana mlečna formula je posebno adaptirano mleko u prahu koje se koristi kao dopuna ili kao zamena majčinom mleku. Prilikom pravljenja adaptiranog mleka se poštuju određeni standardi, kako bi ono bilo što približnije humanom(majčinom) mleku.

Baza za adatpirano mleko može biti različita. Iako neke mame smatraju da je adaptirano mleko zapravo veštačko, ono se pravi od prirodnog, najčešće kravljeg mleka, koje se posebno prilagođava, kako bi bilo lakše za varenje. Obično, neadaptirano kravlje mleko se nikako ne preporučuje za ishradu beba, naročito u prvih godinu dana, iz više razloga.

U postupku adaptacije, u kravljem mleku se smanjuju belančevine, a masti se zamenjuju biljnim uljima. Dodaju se ugljeni hidrati, i menja si nutritivni i biološki sastav mleka. Kalorijska vrednost je identična onoj u majčinom mleku, i kreće se od 68 do 70 kcal na 100 ml. Na kraju mu se dodaju vitamini, naročito vitamin D i omega 3 masne kiseline.