9. nedelja trudnoće

/ / 40 nedelja trudnoce

Pojačana cirkulacija 

Devete nedelje trudnoće će Vaša cirkulacija biti mnogo jača i srce će pumpati više krvi nego ranije, kako bi materica imala dovoljno krvi. Bebino srce je ove nedelje već podeljeno na četiri komore i formiraju se aorte. Da biste joj pomogle u tome, šetajte, lezite na levi bok i izbegavajte prekrštanje nogu – kako ne biste usporile cirkulaciju.

Većina bebinih organa je formirna, ona sada bezbrižno pliva u maminom stomaku, toplo joj je i lepo.

Nagle promene raspoloženja

Znam da već postajete nestrpljive, jer se bliži nedelja kada ćete moći da vidite bebin pol na ultrazvuku i osetite njene pokrete, koji u ovoj nedelji postaju složeniji. Uzbuđenje povodom toga će verovato biti praćeno naglim promenama raspoloženja. Recite suprugu da se ne uzbuđuje previše kada se rasplačete na reklamu za bankarski kredit ili farbu za kosu.

Simptomi u devetoj nedelji trudnoće

Hormon HCG dostiže visoku vrednost u devetoj nedelji, pa je moguće da će i jutarnje mučnine biti izraženije.

Možda ćete imati problem i sa gasovima i nadutošću. Zato ove nedelje smanjite unos slanih grickalica.

Dobra vest u ovoj nedelji je da koža lica postaje neobično glatka, a loša da se na licu može pojaviti poneka bubuljica. Ali ne brinite, brzo će proći.

Dojke postaju osetljivije i punije, zbog čega počinjete napokon da ličite na trudnicu.

Zubi i desni u trudnoći

Podsećamo Vas i na to da redovno posećujete zubara, koristite obavezno i konac za zube i oralni tuš,  i čuvate se infekcija usne duplje. Ne biste verovale koliko opasnosti mogu u trudnoći da izazovu bolesne desni. Jedna od njih je prevremeni porođaj ili , zato budite vrlo obazrive.

Loše namirnice u trudnoći

Zabravite na kofein, koji nema hranljive vrednosti a bebu može činiti nervoznom. Kafa takođe utiče na to da se osećate dehidrirano. Čak i preterana doza čajeva sa kofeinom nije proporučljiva. Ako ste odgovorna mama, verovatno ste već odavno zaboravile na nikotin ili alkohol, ali podsećamo Vas još jednom na to.