8. nedelja trudnoće

/ / 40 nedelja trudnoce

Prvi ultrazvuk

Ovo je idealna nedelja za prvi ultrazvučni pregled, ukoliko ga već niste uradile.

Izgled bebe u osmoj nedelji trudnoće

U osmoj nedelji, Vašoj bebici počinje da se formira lice – na kome se sada razlikuju oči, nozdrve i usne. Ona zapravo tek počinje da liči na čoveka – budući da se mozak ubrzano razvija, glavica je dosta veća od tela.

Teško da u ovoj nedelji možete saznati pol bebe, iako su genitalije delimično razvijene, zato se strpite još malo.

Negativan uticaj izlaganja hemikalijama  na razvoj bebe

Ne zaboravite – i dalje je veoma važno da se čuvate izlaganja toksinima, hemikalijama ili virusima, koji bi mogli da utiču štetno na bebino formiranje. To ne znači da treba da budete pod staklenim zvonom, već da budete oprezniji.

Veličina stomaka

Verovatno još uvek ne izgledate kao trudnica, ali sam prilično sigurna da se tako osećate. Iako je stomak relativno ravan, primetićete da nemate više baš fatalan struk – pa možda ne bi bilo loše da nabavite suknju ili pantalone sa što elastičnijim pojasom.

Ishrana i simptomi

Moguće je da ćete osećati i odbojnost prema određenoj hrani – neki stručnjaci tvrde da se beba na taj način prirodno štiti od hrane koja može biti opasna po nju. Čak je moguće da osetite potrebu za nejestivim stvarima poput krede, peska, zemlje , pa nije ni čudo što sirota beba pokušava da se zaštiti. Naravno, ne obraćajte pažnju na te ekstremne želje, držite se i dalje onih zdravim namirnica o kojima smo govorile prethodnih nedelja.

Praktikujte popodnevnu dremku kada god je to moguće, prijaće Vam.

Vežbanje u osmoj nedelji

Veoma je važno da vežbate koliko možete u ovom periodu. Ukoliko osećate veće zamaranje nego inače, pređite na lakši režim vežbi. Nepotrebno gojenje nezdravom hranom bebi svakako neće pomoći, čak Vam može otežati porođaj i povećati rizik od raznih komplikacija pri porođaju, zato ostanite u pokretu i vežbajte, naravno – onoliko koliko Vam prija.

Materica u osmoj nedelji

Ove nedelje materica je veličine pomorandže ili grejpa – ovim poređenjem takođe želimo da Vas podsetimo na dve obavezne porcije voća dnevno.