7. nedelja trudnoće

/ / 40 nedelja trudnoce

Simptomi trudnoće i ishrana u sedmoj nedelji

U sedmoj nedelji osetićete prve prave simptome trudnoće, kao što su promenjen ukus ili neobične želje za pojedinim vrstama hrane, kao i jutarnje mučnine.

Možda ćete imati želju za hranom koju ranije niste volele. Moguće je da Vam beba tako šalje signal da Vam je potrebno još hranljivih materija. Vodite računa o kvalitetu hrane koju unosite. Zapamtite, nije poenta da se ugojite već da jedete ono što će za Vas i bebicu biti zdravo i korisno. Obavezno konsultujte svog lekara kada je reč o izboru namirnica koje bi trebalo da unosite. Pokušajte i da to što jedete podelite na više malih obroka u toku dana, tako da ne osećate glad, ali ni preveliku zasićenost.

Kilogrami u sedmoj nedelji

U ovom periodu, normalno je čak i da oslabite koji kilogram zbog gubitka apetita, koji takođe može biti jedan od simptoma.

Promene na koži

Primetićete možda i promene na svojoj koži, koje će Vas podsetiti na tinejdžerske dane, a možda isto toliko i nervirati. Razlog za to su Vaši hormoni koji sada pojačano rade.

Veličina i razvoj bebe u sedmoj nedelji trudnoće

Beba će do kraja ove nedelje biti duplo veća, odnosno veličine zrna pasulja. Njen mozak, kičma, ruke i noge se intenzivno razvijaju, a srce počinje da kuca i samostalno pumpa krv.

Stomak u sedmoj nedelji trudnoće

Vaš stomak još uvek nije vidljiv i većina promena se dešava unutar Vašeg tela. Ovo je momenat da maksimalno iznosite omiljene krpice, jer izvesno je ćete za koju nedelju morati da zaboravite na neke od njih.

Zubi u trudnoći

Obratite pažnju i na temeljnu higijenu usne duplje i zuba, jer je njihova osetljivost u trudnoći veća. Sačuvajte zato svoj osmeh i pokazujte ga svaki dan, jer sada imate još više razloga za to.

Često mokrenje

I Vaša cirklulacija je sada pojačana, što može izazivati povremene osećaje da Vam je pretoplo, a možete imati i češći nagon za mokrenjem.

Ukoliko još imate problem i sa povraćanjem, možda već razmatrate opciju da prenesete svoj krevet, lap top ili neku knjigu u kupatilo, ali nemojte, ipak. Naoružajte se strpljenjem, jer većina trudnica prolazi kroz ovo u sedmoj nedelji.

Moguće je da tek ove nedelje postajete zaista svesni svoje trudnoće, i toga da još jedno maleno srce kuca u Vama. Ne zaboravite da uživate u ovom neverovatnom osećaju!