6. nedelja trudnoće

/ / 40 nedelja trudnoce

Prvi otkucaji bebinog srca

Ono što je najlepše i najfascinantnije u ovoj nedelji za svaku buduću mamu jesu prvi otkucaji bebinog srca, iako je ona tek veličine zrna graška, tačnije oko 6 milimetara. Nemojte da Vas zabrine brzina otkucaja – ona može biti i duplo veća nego kod Vas.

Takođe, sada počinju da se formiraju sitni nabori koji će formirati bebine crte lica kao i malena ispupčenja koja će postati njene ruke i noge.

Simptomi u šestoj nedelji trudnoće

Zamaranje, glavobolja, oticanje, pojačan sekret, mučnina ili zatvor su neke od propratnih pojava u ovoj nedelji. Ukoliko često osećate bolove u stomaku ili imate krvarenje, obavezno se što pre javite lekaru – oni mogu biti normalna pojava, ali mogu i upozoravati na neki problem ili infekciju. Nabavite obavezno jedan udoban grudnjak (imaćete verovatno bolove u grudima ovih dana). Ukoliko imate glavobolje – umesto tableta protiv glavobolje, odlučite se za prirodnije metode kao što su odmaranje, masaža glave ili neki umirujući biljni čaj.

Ishrana u šestoj nedelji trudnoće

Unos vitamina i folne kiseline sada je izuzetno važan za Vas i Vašu bebu. Lekar će Vam sigurno prepisati preparate sa folnom kiselinom i ukazati na njen značaj. Nedovoljna doza folne kiseline može negativno uticati na razvoj bebine lobanje i kičme.Takođe, folna kiselina je važna za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i  novih ćelija.  Preporučena doza za trudnice je 0,4 mg, a kod blizanačke trudnoće oko 1 mg dnevno. Folne kiseline ima u listovima zelenog povrća, pomorandži, limunu, pirinču, koštunjavom voću i semenkama.

Žitarice i zeleno povrće su u ishrani trudnica obavezni, kako bi se bebini organi, kosti i mišići razvijali pravilno, zato ih jedite što više. Uvrstite i voće, mlečne proizvode i proteine u svoj dnevni meni. Ovo je trenutak kada zaista morate da zaboravite na cigarete ili alkohol, ukoliko ih inače konzumirate, jer mogu dovesti do raznih smetnji i oštećenja, posebno ako uzmete u obzir i to da je u ovom periodu opasnost od spontanog pobačaja najveća. Budite odgovorna mama, jer se bebica nalazi u veoma važnoj fazi razvoja. Imajte u vidu da sve što jedete, jede i beba, jer ste sa njom povezani preko krvnih sudova i posteljice. Ukoliko ste u mogućnosti, pijte flaširanu vodu, jer voda sa česme može sadržati previše olova, takođe nepoželjnog u bebinom razvoju.