5. nedelja trudnoće

/ / 40 nedelja trudnoce

Ukoliko je ovo nedelja u kojoj ste dobile definitivnu potvrdu da postajete mama, čestitamo! Zajedno ćemo prolaziti kroz ovo i verovatno se suočavati sa istim strahovima, simptomima, iščekivanjima, zajedno ćemo se radovati! Ja ću Vam svake nedelje biti još jedna moralna podrška, deliti sa Vama svoja iskustva, kako bismo sve to što lakše prebrodile.

Prvi znaci i trajanje trudnoće

Mnoge od vas će tek u ovoj nedelji osetiti prve znake trudnoće i tako se uveriti da ipak ne sanjaju, dok neke žene neće u ovom periodu primetiti bilo kakve promene. Svom okruženju verovatno i dalje izgledate potpuno isto i samo Vi osećate promene. Okvirno trajanje trudnoće je oko 280 dana, odnosno 40 nedelja, a okvirni termin porođaj počinje da se računa od prvog dana poslednje menstruacije, dodavanjem još devet meseci i jedne nedelje.

Veličina bebe u petoj nedelji trudnoće

Bebica je veličine tek oko dva milimetra i od ove nedelje lekari će je nazivati embrion. Sada je važno da učinite sve što je do Vas kako bi se ona pravilno razvijala i rasla.

Prvi ultrazvuk 

Ako to već niste uradile, pre svega odnesite krv i urin na analizu i obavite jedan kompletan pregled, u okviru koga bi trebalo da uradite i prvi ultrazvuk. Vaš lekar bi trebalo da Vam da prve smernice i predoči plan kontrole trudnoće, kao i optimalnu ishranu u ovom periodu.

Simptomi i ishrana u petoj nedelji

Jedan od prvih znakova da ćete postati mama jeste pospanost koja će Vas uporno pratiti u ovoj nedelji. Odspavajte kad god ste u prilici, jer će Vam biti potrebno mnogo energije u ovom periodu, kao i Vašoj bebici koja počinje da se razvija.

Ako imate jutarnje mučnine, verovatno se pitate zašto ih uopšte zovu jutarnje, kada Vama dosađuju u bilo koje doba dana. Ne brinite, ovo je period kada su one najučestalije. Kako se trudnoća odvija, i one će se prorediti. Pokušajte da ih umirite konzumiranjem prirodnih napitaka sa đumbirom. Ne pravite prevelike razmake između obroka, uvek imajte pored sebe neke slane grickalice. Kada osetite nalet mučnine, dovoljno je da uzmete jedan keks ili štapić .

Izbegavajte kafu ili čokoladu, i ukoliko to niste već učinile – odmah prestanite sa konzumiranjem alkohola ili cigareta, jer se mogu veoma nepovoljno odraziti na bebin razvoj i zdravlje, budući da je ovo nedelja kada se kod bebe najintenzivnije razvijaju srce i vaskularni sistem.

Ukoliko Vam se javljaju bolovi u stomaku ili blaga krvarenja, neophodno je da se istog trenutka javite lekaru.