27. nedelja trudnoće

/ / 40 nedelja trudnoce

Drage trudnice, pregurale ste dve trećine trudnoće, tako da obrojavanje polako počinje!

Simptomi

U 27. ste nedelji trudnoće, i prvo što ćete verovatno primetiti je to da ubrzano dobijate kilograme i da ste sve veće. To će se nastaviti otprilike do 33. nedelje, a potom će dobijanje kilograma ići sporije. Imajte u vidu da ćete prilikom porođaja izgubiti mnogo više kilograma nego što je težina bebe, odnosno izgubićete tu kilažu koju zapravo čini plodova voda, težina materice, povećana količina krvi u telu, itd.

Povećana materica pre svega će pritiskati unutrašnje organe, koji potom pristiskaju pluća, zbog čega možda teže dišete. Zato je ovo pravi momenat da krenete i sa vežbama disanja, koje će Vam biti od velikog značaja prilikom porođaja.

Osetićete možda i ljut ukus posle obroka, odnosno kiselinu, koju možete ublažiti tabletama protiv kiseline koje nisu štetne za plod, a najbolje se konsultujte sa lekarom oko izbora. Imaćete simptome slične kao na početku trudnoće, kao što je mučnina, recimo, pa će Vam delovati kao da kreće sve ispočetka.

Problem sa čestim mokrenjem će se, nažalost, do kraja trudnoće samo pojačavati, neće Vas napustiti, pa možda dosta vremena provodite u kupatilu. Ako Vas muči nesanica, odnosno mučite se da zaspite, pokušajte da legnete ranije u krevet, a da preskočite popodnevnu dremku, i neka Vam to postane rutina. Takođe, izbegavajte pred spavanje da dugo gledate u kompjuter ili telefon. Nekad Vam može pomoći i par minuta na svežem vazduhu, tuširanje ili miris tek promenjene posteljine.

Primetićete možda i da Vas svrbi stomak – kao da Vam mravi gmižu po stomaku, recimo, a to se dešava jer Vam se koža na stomaku izdužuje, odnosno kolagena vlakna u središnjem delu kože. Svrab možete malo umiriti nekom kremom, a i vodite računa o tome da odeća koju nosite bude od pamuka ili drugog prirodnog materijala.

Beba u 27. nedelji trudnoće

Kada je bebica u pitanju, postaje joj sve tesnije unutra i neće sa ustručavati da Vam to stavi do znanja. Tada ćete verovatno osetiti neprijatnost u mišićima i ligamentima, kao i bolove u karlici, leđima, sa obe strane stomaka, ili čak i u nogama. Beba postaje sve zaobljenija jer njeno telo dobija više masti, teži oko 900 grama u ovoj nedelji, i izgleda isto onako kakvu ćete je ugledati kada dođe na svet.

Njen mozak i pluća nastavljaju veoma intenzivno da se razvijaju. Još uvek udiše plodovu vodu i sprema se za svoje prvi udahe kada dođe na svet. Njene oči i čulo vida se nalaze u najvažnijoj fazi razvoja. Takođe, bebino sisanje palca više nije nesvesno kao ranje, bebica to sada svesno radi da bi sama sebe umirila.

Ukoliko Vam ovo nije prva trudnoća, pripremite svoju stariju decu na promene koje slede, jer se sa dolaskom bebe prirodno menjaju odnosi u celoj porodici. Zato je važno ranije razgovarati o tome sa partnerom ili decom, ukoliko ih već imate.