18. nedelja trudnoće

/ / 40 nedelja trudnoce

U 18. nedelji vam verovatno postaje teško da se kvalitetno naspavate, jer Vam stomak ne dozvoljava da se namestite u odgovarajući položaj.

Bebini pokreti

Ipak, u ovoj fazi i te kako ćete imati čemu da se radujete – osetićete bebine prve pokrete u vidu žiganja, koje Vas podsećaju na još veću radost koja će uslediti kroz nekoliko meseci! Pokrete možete da osetite jer je beba dovoljno velika da bi mogla da slimuliše nerve u materici.

Bebin razvoj

Bebica sada ima razvijene uši i može da čuje Vaš glas ili muziku koju joj puštate!

Budući da se njene kosti sve više razvijaju, potrudite se da unesete što više kalcijuma kroz mlečne proizvode, ribu ili lisnato povrće.

Simptomi u 18. nedelji

U ovoj nedelji ste se verovatno ugojile, pa su Vam se možda i pojavile strije na koži. Ako su baš uporne, probajte sa nekom dobrom kremom protiv strija, ali imajte u vidu da preventivno mazanje kako bi se pojava strija sprečila verovatno neće imati neki spektakularan efekat. Bolje ih prihvatite kao dosadni deo ovog našeg divnog iskustva i nastavite da uživate u šutiranju Vašeg mališana koji želi pažnju.

Možda će Vam i nos biti zapušen, što može izazvati hrkanje. Nemojte se previše obazirati na to, jer je potpuno opravdano u ovom periodu. Sprej za nos Vam može dosta pomoći u rešavanju ovog problema. Moguće da ćete ove nedelje biti predmet šale i zbog zaboravnosti ili rasejanosti, što se u često dešava.

Zbog veličine stomaka i intenzivnijeg osećaja da je beba tu, postajete nestrpljive i ushićene. Uživajte što više u tom osećaju. Uživaćete i u hrani, budući da Vam je apetit verovatno pojačan u ovoj nedelji, ali budite sigurne da je ono što unosite u organizam zdravo. Tako vežbate odgovornost, kojom ćete za koju godinu učiti i svoje dete i biti mu dobar primer.

Vrtoglavice i bol u leđima

Za ovaj period je karakteristična i povremena vrtoglavica, naročito prilikom naglog ustajanja. Bol u leđima zbog uvećane materice je takođe nešto što ukazuje da u sebi nosite još jedno biće. I to ne tako lagano biće, sada već veličine dinje. Možete praktikovati masažu bolnog dela leđa.

U ovoj nedelji, ukoliko je beba u odgovarajućem položaju, može se videti i njen pol. A to znači samo jedno – da konačno možete odabrati boje enterijera, igračke ili garderobu za svoje mezimče!