12. nedelja trudnoće

/ / 40 nedelja trudnoce

Promene na koži u 12. nedelji

Ove nedelje možda ćete početi da primećujete promene na koži. Recimo, na stomaku Vam se može pojaviti tamna vertikalna linija – tzv. linea negra. Ona može biti samo do pupka ili celom dužinom stomaka. Bez brige – postepeno će izbledeti nakon porođaja.

Takođe, ako već imate pege, one u ovom periodu mogu postati izraženije. Obratite zato pažnju na to kakve kreme koristite. Ukoliko ste skloni pojavi fleka na licu, imajte u vidu da one u trudnoći posebno lako nastaju i mogu se zadržati na koži i posle trudnoće, pa zato koristite kreme sa zaštitnim faktorom.

Strije u trudnoći

Ukoliko koristite kreme protiv strija, najbolje bi bilo da budu na biljnoj bazi. Anticelulit kreme i kreme protiv bora bi trebalo da izbegavate u trudnoći. Sada je trenutak da pređete na što lakše preparate za negu, sa manjim procentom kolagena i vitamina, posebno vitamina A, koji u većim količinama može biti štetan za fetus.

Simptomi u 12. nedelji trudnoće

Mučnine, glavobolje i vrtoglavice će se verovatno smanjiti, ali ih mogu zameniti grčevi u stopalima ili bolovi u leđima, zbog širenja kukova i materice, čime se Vaše telo polako priprema za porođaj. Grčeve možete smanjiti blagim istezanjem stopala ka sebi, a bolove u leđima što udobnijom obućom i pravilnim držanjem kičme, naročito prilikom saginjanja na dole. Ukoliko imate ovakve probleme, mislim da bi trebalo da neko vreme odložite one svoje omiljene cipele na štiklu – verujte, Vaša leđa i stopala će Vam biti zahvalna na tome.

Problemi sa gorušicom

U 12.nedelji trudnoće može doći i do pojave gorušice, mada se ona najčešće javlja tokom poslednjeg tromesečja. Gorušica je peckanje u grlu, grudima i gornjem delu stomaka. Kako biste je sprečili ili bar smanjili, pokušajte da imate šest manjih umesto tri veća obroka, da što duže žvaćete hranu, da izbegavate masnu, prženu ili začinjenu hranu. Pored toga što ćete smanjiti gorušicu, ovakav raspored obroka ima svakako pozitivan uticaj na Vaše zdravlje i izgled, a ujedno i zdravlje Vaše bebe. Može Vam pomoći i ukoliko jastuk na kome spavate izdignete što više, tako da praktično spavate u poluležećem položaju. To je ujedno i prilika da se polako privikavate na ovu „stražar“ pozu kada bebica dođe na svet, ali nemojte preterivati u tome.

Vreme za dabl test

Naredne dve nedelje su pravo vreme da, ukoliko želite, uradite i dabl test, koji sa sigurnošću od 80 posto ukazuje na prisustvo eventulnih genetskih oboljenja, a koji se sastoji iz ultrazvuka i vađenja krvi, koje je idealno uraditi u istom danu.

Veličina bebe u 12. nedelji trudnoće

U ovoj nedelji trudnoće, beba je duga oko 5 centimetara i teška oko 15 grama. Do kraja 12. nedelje, materica će izaći iz karlice i biti iznad pubične kosti.

Stomak u 12. nedelji trudnoće

Stomak će Vam verovatno postati vidljiv, a to je znak da ćete uskoro početi da nosite one preslatke trudničke haljinice i uopšte komotniju garderobu.