11. nedelja trudnoće

/ / 40 nedelja trudnoce

Beba u jedanaestoj nedelji

U 11. smo nedelji, a bebicina glava čini polovinu njenog tela. Između bebe i Vaše materice ove nedelje kreće da cirkuliše krv, pa se tako bebica i hrani. Teška je oko 10 grama – dakle, mogla bi da Vam stane u dlan! U usnoj duplji joj se formiraju mali pupoljci koji će prerasti u zubiće.

Do 13. nedelje se obično radi prvi ultrazvuk, kao što sam vam pomenula prethodnih nedelja. Bebino telo je manje sklupčano i polako počinje da se ispravlja. Ona trenutno pluta u vodi, ima puno prostora i može da pravi kolutove. U naredne tri nedelje, ona ce se jako brzo razvijati i bukvalno udvostručiti svoju veličinu.

Umor u trudnoći

U prethodnom periodu, vaše telo je radilo punom parom, kako bi se bebica razvila što više, odatle i sav taj umor. Verovatno će vam sada biti lakše kada je u pitanju taj osećaj isrcpljenosti , kao i mučnine, trebalo bi da se oni smanje u ovoj nedelji.

Mučnine i apetit 

Možda ste do sada zbog mučnina manje jele, povraćale, pa ste i izgubile na težini. Apetit bi trebalo da Vam se uskoro vrati u normalu, a želudac ce biti manje osetljiv na neke namirnice, pa ćete polako i dobijati na kilaži. Držite se svakako onih standardnih pet porcija povrća i dve voćke dnevno.

Kosa i nokti u trudnoći

Ono što je takođe pozitivno , su promene na kosi i noktima – primetićete možda da je kosa nekakao bujnija i jača, kao i da ne opada više (ako ste ranije imale taj problem), kao i da nokti postaju jači i brže rastu. Vaši hormoni su zaslužni za to.

Pravilna ishrana u 11. nedelji

Kada govorimo o ishrani koja utiče na vašu lepotu, ne smemo zaboraviti esencijalne masne kiseline. U trudnoći morate da povećate njihov unos, jer ako ih unosite malo ili kao i pre trudnoće, bebica će pojesti sve a Vaša koža će trpeti. Potrebno je uključiti u ishranu dosta: ribljeg ulja, jezgrastog voća, semenki i zelenog lisnatog povrća, i to ne samo dok ste u drugom stanju, već i nakon porođaja i tokom dojenja.

Stomak u 11. nedelji

Ako Vam ovo nije prva trudnoća, verovatno je stomak počeo da Vam se primećuje.