10. nedelja trudnoće

/ / 40 nedelja trudnoce

Razvoj bebe u desetoj nedelji trudnoće

U desetoj nedelji trudnoće, završava se embrionalni i počinje fetalni period. Beba će sada sve brže rasti. Njeni organi su potpuno formirani, rep nestaje, i ona izgleda kao prava bebica kakva će i doći na svet, ali u minijaturnoj verziji (veličine šljive). Glavica je i dalje neproporcionalno velika u odnosu na telo, ali sada ima i vrat, a kosti lica su potpuno formirane, što čete i na ultrazvuku jasno videti. Oči i zubići su takođe razvijeni. Sada se smanjuje i rizik pobačaja i pojave fizičkih deformiteta, što ne znači da ne treba i dalje da budete oprezne.

Povećajte unos kalcijuma kroz mlečne proizvode i pomozite bebi da se njeni zubići pravilno razvijaju. Bebin mozak će ove nedelje početi da funkcioniše , što je još jedan impresivan momenat za buduće mame.

Pored toga, na bebinom telu se pojavljuju i sićušni detalji kao što su nokti – ona sve više postaje pravi maleni čovek! Zar to nije divan osećaj?

Vreme za prenatalni test

Deseta nedelja trudnoće je dobar period da uradite prenatalni test i proverite da li se Vaša bebica pravilno razvija.

Simptomi i ishrana u desetoj nedelji  

U ovoj nedelji ćete se defitnitivno bar malo opustiti, jer je završena važna faza Vaše trudnoće. Kada je reč o mučninama, ukoliko ih i dalje imate, ne očajavajte – pokušajte sa hranom koja je lakša za varenje. To se dešava zbog još uvek visokog nivoa HCG hormona, čiji nivo od 12. do 16. nedelje opada, pa će tada i prestati mučnine.

Bolovi u donjem delu leđa su takođe pristuni u ovoj nedelji, kao i razdražljivost i nerviranje zbog raznih stvari i sitnica. Svakako pričajte sa bliskim ljudima o tome kako se osećate, i kroz kakve strahove prolazite.

Prvi pokreti bebe

Prebrodite ove dosadne pojave , kao što je nervoza,razmišljanjem o lepim stvarima – na primer, o tome da ove nedelje Vaša bebica počinje da diše, guta i pokreće se! Iako ne osećate još uvek njene pokrete, jer je previše mala, na ultrazvuku ćete moći da se uverite u to.

Značaj unošenja tečnosti

Potrudite se da unosite dovoljno tečnosti ( oko osam čaša vode dnevno), naročito u ovom periodu. Voda vam je neophodna za plodovu vodu, proizvodnju krvi, ali i za izbacivanje nepotrebnih materija iz organizma.

Fizička aktivnost u desetoj nedelji

Plivajte i šetajte, to će Vam povećati nivo energije i poboljšati raspoloženje. Time istovremeno pripremate svoje telo za lakši porođaj i brži oporavak nakon dolaska bebe.